Prügimajandusest, vol 2

vol 1

Ühesõnaga. Rääkisin paari prügifirmaga, kirjutasin linnavalitsusse kah. KUI nad lõpuks oma kohtuvaidlused vaieldud saavad ja korraldatud olmejäätmete vedu (KJV) tuleb, siis on mul võimalik tellida see max 50 liitrit ja 20 kg kott, mis ei eelda konteineri olemasolu. Kuni KJV aga pole, seni on vaja konteinerit, mida võib ükskõik kui harva tühjendada lasta (kuni muidugi ei haise ega mädane – elementaarne, eks).

Ja mitte keegi ei tea, kas KJV tuleb kahe nädala, kahe kuu või kahe aasta pärast. On nii kaua veninud, võib ilmselt veel sama kaua venida.

Konteinerit omada oleks mõistlik nagunii, eks. Sest isegi kui ma hiljem selle kotiteenuse tellin, võiks seda kotti ju selle kuu aja jooksul, mil teda täidan, konteineris hoida. Ühesõnaga peaks siis ostma 50 l konteineri? Samas nii kaua, kuni KJV pole, maksaks ma selle tühjendamise eest ikka kuni 140 l konteineri hinna… Nii et praegu võiks sama hästi siis 140 l olla. Aga hiljem pole sellega midagi teha, 50 l kotti selle sees ju ei hoia.

Äkki oleks antud asjaoludel kõige mõistlikum konteiner üürida? Arvutan, et umbes 27 kuu üür võrdub konteineri hinnaga. Võiks ju loota, et Pärnusse järgmise kahe aasta jooksul KJV ikka tuleb, siis oleks üürimisel mõtet. Praegu tekib meil veel tegelikult mõnevõrra rohkem prügi ka, mähkmed ju.

Või noh, teine variant oleks ilmselt kuskilt kasutatud konteiner skoorida. Need ju odavamad, siis oleks ostmisel mõtet. Hiljem võib siis maha müüa vms. See ei peaks isegi olema 140, võiks olla ka 80 või mis iganes vahepealsed variandid veel on. Sest nii kaua, kuni KJV pole ja ma võin lasta oma konteinerit tühjendada ükskõik kui harva, oleks suht idiootne lasta oma 50 l konteinerit 140 l hinna eest tühjendada…

Ühesõnaga ma olen nõutu. Taaskord 😛 Ega ma päris täpselt läbi ei abla kah, KUI palju me seda prügi täpselt toodame. Tundub, et jubevähe, samas need mähkmed…

Kellelgi pole siinkandis üle kuni 140 l konteinerit, mida kangesti meile anda/müüa tahaks? 😛

7 thoughts on “Prügimajandusest, vol 2”

  1. Enne kui sa hakkad ostma väiksemat kui 80L konteinerit, siis uuri kindlasti üle firmas, kellega soovid lepingut sõlmida, et kas nende autod ikka saavad seda tühjendada. Sest tühjendamine käib nii, et konteiner pannakse nn orade vahele ja siis masin ise kallutab selle tühjaks, mitte autojuht ei kalluta seda käsitsi.

  2. Huvitav, kuidas teil nii vähe prügi tekib?
    Meil on oma maja. Ära põletame paberi/papi. Korjame eraldi klaasi, mitte põlevat paberit, metalli.
    Söögijäätmeid eriti tihti ei teki.
    Konteiner tühjendatakse iga kahe nädala tagant, mis on meie prügi pilgeni täis. Sees on 200 l kott.
    Ma ei saa aru.
    Ma toodaks igal juhul vähem, kui ma teaks, kus on point.
    Peres siis 4 inimest ja üks kasutab une ajal mähkmeid.

  3. Meil on 2 inimest, ja 140l konteiner ja see saab üldjuhul 2 nädalaga ilusasti täis (kiiremini, kui külalised käivad). Arvestades teie mähmetootlust, siis peaks iseenesest ju sama tendents olema. 140l on tegelikult mõõtmetelt väike konteiner (pakun, et mahutab 5 kilekotitäit prügi), miks sa ei võiks seal oma 50l kotti hoida?
    Ja üldsegi, miks ennast paarisaja kuude peale laiali jaotatud krooni pärast hulluks mõelda? Rendi konteiner, siis on süda rahul, et saad oma kotiga soodsate aegade tulles edasi toimetada. Ja kohe ei pea konteineri raha välja käima ka. Ma ei tea, kui palju konteineri rent maksab Pärnus, aga meil Harjumaal on EUR 1,35 kuus. No ja kui rendite 30 kuud, kas sind tõesti morjendaks, et näed, nüüd oleks konteiner tagasi teeninud ennast. Kas selle tühise raha pärast on ennast mõtet hulluks mõelda küsin ma veel kord? 🙂

  4. Miks hulluks? Mulle meeldib selliseid olukordi analüüsida, mõttetult raha raisata aga üldse mitte.

    Ja mina küsin vastu, et MIDA ma sinna tavaprügisse niiväga panema peaks? Paber läheb pliidi alla, biojäätmed komposti, pakend ja klaas selle jaoks mõeldud konteineritesse… Kolm mähet ööpäevas, mõned eriti määrdunud pakendid, mida pesta ei viitsi (kilest hapukoorepakk jms), mõned üksikud pakendid, mis pakendiprügisse ei sobi (foolium, vahtplast jms – aga neid tekib imevähe)… Hea küll, kui vahepeal midagi katki läheb (nõude killud, katkine plastmänguasi jms) või lihtsalt vaja pole (viimasel juhul otsin võimalusel asjale uue omaniku, mitte ei viska ära), no mõned auguga sokid on ka prügisse rännanud.

    Aga see kõik kokku on ju ikkagi vähe. Mähkmed on ainsad, mis tõesti ruumi võtavad. Ja noh, vahel igasugu veider kraam, mis elamist koristades ära visatud saab, aga see on pigem erand, kui reegel.

    Ahjaa, tuhk muidugi ka – puutuhka saab väiksemas koguses komposti panna, aga mitte kõike, briketituhk lisaks.

  5. Mina näiteks ei julge tänapäeval eriti paberit põletada, kuna kõik on sellse koostisega, mis rikuvad küttekoldeid. Selle kleepsu peaks endale muretsema, mis reklaami postkastist eemale hoiab.

  6. Paberi-reklaami kogumiseks peaks ju linnades, kui meil Eesti kûlaski on, eraldi konteiner, mis on ûhine.

  7. Mhm, kriit- ja läikpaber läheb ikka paberi-papi kasti, see on meil koos pakendi ja klaasiga maja lähedal olemas (nojah, need kolm konteinerit on vist praktiliselt alati kõik ühes kohas koos).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top