Kuidas maailm on paigas

TĂ€na oleks olnud meie ĂŒheksas pulma-aastapĂ€ev. Selle asemel saame kahe nĂ€dala pĂ€rast hoopis esimest lahutuse aastapĂ€eva tĂ€histada.

Ja ma istun siin ja mÔtlen, kui tÀnulik ma selle kÔige eest olen. Ja kuidas ma pole ammu tundnud, et kÔik on nii Ôige ja hea, nagu ma seda tunnen just praegusel hetkel.

Kas teate, ma veel suvel avastasin enda seest aastase hilinemisega ĂŒllatavas koguses pettumust, viha ja valu – et me ei osanud paremini, et me ei pingutanud rohkem, et hoolimata kĂ”igest, mis oli hĂ€sti, kasvasime me ikkagi lahku ja ei suutnud oma abielu toimima panna.

Aasta tagasi oli lihtsam minna lasta. Too hetk olin ma ootamatult Soomlasele sĂŒlle kukkunud ja lootusetult armunud ning see andis tĂ”uke astumaks sammu, mis oleks ilmselt tulnud astuda juba varem… Mis oleks vĂ”inud aga teistsugustel asjaoludel veel kauemaks venima jÀÀda.

Kui hea meel mul on, et ei jÀÀnud!

Kui Soomlane juulis vĂ€lja kolis, oli mul aega ĂŒksi olla ja pikalt ning pĂ”hjalikult enese sisse vaadata. Siis tuligi vĂ€lja kogu see valu, mida ennist mainisin. Imeline on see, et Eksabikaasaga saab kĂ”igest rÀÀkida. Sain talle kĂ”ik vĂ€lja öelda. VĂ€lja nutta. Sain kinnitust sellele, KUI erinevaid asju me hetkel elult tahame. Kui rahul tema on.

Sain lĂ”puks lĂ”plikult minna lasta – kindla teadmisega, et nii pidigi minema.

Ja nii ma ravisin aastase hilinemisega oma murtud sĂŒdant. See oli see aeg, kus sport mind kĂ”ige raskemast ĂŒle aitas. Ja sĂ”brad. Aga kuna see oli siiski juba poolenisti lĂ€bi elatud, siis ei vĂ”tnudki vĂ€ga kaua aega, et endaga rahu teha.

Tollest hetkest alates sai mu mantraks “Olen ĂŒksinda terviklik ja Ă”nnelik.” Ja ma tĂ”esti olin.

Ja see oli ka see hetk, kus ma istusin esimest korda elus maha ning mĂ”tlesin korralikult jĂ€rele, MIDA ma oma ĂŒlejÀÀnud elult Ă”ieti tahan. VĂ”i pigem, millist inimest ma enda kĂ”rvale tahan. Minevikusuhted olid tĂ”eline inspiratsioon.

Kas teate, ma polnud sellele kunagi varem Ă”ieti mĂ”elnud. Asjad lihtsalt… Juhtusid. Eksabikaasaga juhtus see, et jĂ€in ĂŒheksa kuud pĂ€rast meie kohtumist rasedaks ja sealt lihtsalt lĂ€ks asi edasi. Ja see oli tol hetkel nii hea ja nii Ă”ige. Ja me olime Ă”nnelikud. Ja meil olid need kĂŒmme aastat, enamik sellest imeline, lĂ”pp kĂŒll jah… Aga siiski. Suures osas imeline. Ja need kaks imelist last.

Ja siis kukkusin ma Soomlasele sĂŒlle. Siis, kui ma olin otsustanud, et olengi ĂŒksi ja kĂ€in aeg-ajalt “seiklemas”, leidsin inimese, kellega klappis nii hĂ€sti. Aga temaga ei olnud vĂ”imalust rahulikult vĂ”tta. Oli vahemaa, suur armumine ja julged otsused. Ja lĂ”puks minupoolne tĂ”demus, et kooseluks ei ole ma veel valmis ning hoolimata sellest, kui suurepĂ€rase inimesega on tegu, on meie igapĂ€evaelulised harjumused ja elukogemus siiski liialt erinevad.

Ma olen nii tĂ€nulik, et ta mu ellu tuli, hoolimata sellest, et ilmselt hoopis teistel pĂ”hjustel, kui algselt arvasin. Millistel, seda vĂ”in praegu vaid aimata. Igatahes aitas kooselu temaga mul endast palju paremini aru saada. Samuti jĂ”uda tĂ”demusele, et ma siiski ei soovi olla ĂŒksi. Et ma soovin tulevikus enda kĂ”rvale inimest, kellega oma elu jagada.

NĂŒĂŒd, 34-aastasena, pĂ€rast luhta lĂ€inud abielu ja sellele jĂ€rgnenud kooselu, pĂ€rast pikka enda sisse vaatamist jĂ”udsin lĂ”puks nii kaugele, et mĂ”tlesin korralikult lĂ€bi, mida ma tahan. Mida ma ootan. Mul ei olnud kĂŒll plaanis sellega kiirustada, aga ĂŒhel augustikuisel Ă”htul see nimekiri lihtsalt voolas minu seest vĂ€lja, ĂŒsna iseenesest.

Ma kĂŒll arvasin, et ma ei ole veel niipeagi valmis kellegagi midagi uuesti proovima. Heh, mu nimekirja esimene punkt oli “ta tuleb mu ellu siis, kui ma olen selleks valmis”.

Ma ei olnud ĂŒldse valmis selleks, et ĂŒks isend mulle pool nĂ€dalat hiljem ette satub. See ajas kohe ĂŒsna sabinasse. Aga tĂ”mme oli nii tugev, et sisetunne mind edasi tĂ”ukas ja…

Ja nĂŒĂŒd on lihtsalt tunne, et maailm on paigas.

Ma ei tea, mis sellest saab. Ma ei pea ette mĂ”tlema. Ma ei pea tegema ĂŒhtki olulist otsust. See inimene on mulle nii imeliselt lĂ€hedal, et ma saan vĂ”tta lihtsalt ĂŒks pĂ€ev korraga. Tundma Ă”ppida. Nautida. Ja vaadata, mis tulevik toob.

(Mis ei tĂ€henda, et ma aeg-ajalt ĂŒle ei mĂ”tleks, aga ma katsun seda kontrolli all hoida ja Ă”nnestub enamasti ĂŒsna hĂ€sti.)

Nii hea ja rahulik on olla. Teismeline olemise kĂ”rvale, mida ma olen ka, tĂ€iega 🙂 Aga just see teadmine, et ma ei pea enam mĂ”tlema. Et ma pĂ€riselt ka mĂ”tlesin lĂ€bi, mida ma ootan… Ja nĂŒĂŒd ma vĂ”in lihtsalt minna lasta. Vooluga kaasa minna. Sisetunnet usaldada.

Ja sellest tĂ€nase erandiga mitte niipeagi rohkem avalikult blogida 🙂

Ma lihtsalt elan. Ja naudin.

Seda, et maailm on paigas.

3 thoughts on “Kuidas maailm on paigas”

  1. Loen Sind ikka vahest harva. Ei kommenteeri aga loen ning seekord tahtsin kahte asja mainida…

    MĂ€letan, et aastaid tagasi sĂ”brannaga Sinu blogi arutades, arvasime mĂ”lemad, et kuidas Sa saad olla ikka Ă”el/pahane oma abikaasa vastu, kes vĂ€hemalt blogi pĂ”hjal on nii super mees ja isa. Meil mĂ”lemal olid töönarkomaanidest laste isad ning tema oli pidevalt ĂŒksi ĂŒhe lapsega, mina palju ĂŒksi mitmega. Sel hetkel tundus Sinu mees nagu taeva kingitus. Ehk siis minu mĂ”te oli selles, et kuigi Sa eestlaslikult pigem negatiivset nĂ€ed, siis juba sel ajal andis Sinu rahulolematus tunda. Ja olen sellele mĂ”eldes jĂ”udnud jĂ€reldusele, et kui ikka muu asi on okei siis lahkhelid ei jÀÀ ehk nii pinnale hulpima… VĂ”i vĂ”ibolla mĂ”tlen ma teisiti (ning pean kĂ”ike seda aega ja tööd suhte toimimas hoidmiseks lihtsalt raisatuks) kui ma peaks abikaasaga ĂŒkskord lahku minema. VĂ”i on kellaaeg liiga hiline ja mĂ”tlen juba lollusi vĂ€lja 😀 FYI, too sĂ”branna lĂ€ks mehest lahku ja kolis lapsega linna (peale 2 aastast kooselu), mina sĂŒnnitasin mehele veel ĂŒhe lapse ja varsti saab 17 aastat koos oldud.

    Teine – Sul on ĂŒliarmas kass! Ma vabandan kui nĂŒĂŒd valesti mĂ€letan, aga oleks nagu meeles, et olid kassi vĂ”tmise osas vĂ€ga kahe vahel. Ja nĂŒĂŒd on peaaegu igas postituses pilte kassist 😀 Ma ise olen suur kassisĂ”ber ja ei saanud Su kĂ”hklusest aru – igas kodus peab olema kass(id)! Maailma kĂ”ige mĂ”nusamad stressipallid.

    Kallid Sulle 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top