Voodijutud

Kui te siit nüüd midagi pikantset leida loodate, peate pettuma. Käesolev kirjutis on madratsitest ja voodipesust 😀

Tahtsin meile vahepeal uut tekki osta – praegune on 100% polüester, ostetud kuus aastat tagasi Primarkist. Alguses ei saanud arugi, et sellega kuidagi halb magada oleks, aga nüüd viimasel suvel küll tundsin, et vastik. Norras ostsime ju korralikuma teki, aga see on 220×240 cm ja nii kuradi lai, meie praegusesse voodisse liiga suur. 200×200 on täpselt paras ja selle juurde kavatsen jääda.

Tahtsin uut kindlasti 100% looduslikust materjalist – kuna sulgede fänn pole, siis plaanisin osta õhemat sorti villateki, puuvillase katteriidega. Olin just Jyskis sobiva välja valinud ja pangakaardi maksmiseks terminali pannud, kui ema helistas ja ütles, et ära jumala eest osta, vill allergikule ei sobi. No ma siis ei ostnud.

Lähemalt uurima hakates muidugi selgus, et jah – kõik naturaalsed materjalid on tolmulestade meelispaik, pesta võib neid väga madalal temperatuuril, allergikud aga ostku kunstmaterjali, mida saab pesta 60 kraadiga. Mina ei olnud rahul, otsisin edasi… Leidsin ühe siiditeki, mida võib 60-ga pesta, ilmselt selle ostangi – hinnast hoolimata.

Oleme Abikaasaga juba nii pikalt koos, et tema tolmuallergiast tulenev pidev aevastamine ja nohu on minu jaoks juba ammu iseenesestmõistetav paratamatus. Ei ole tema kunagi öelnud, et selle jaoks midagi teha saaks – ise kunagi lugesin, et peaks tihemini voodipesu pesema ja tolmu võtma, aga see oli üldjoontes ka kõik.

Ligi kolm aastat tagasi ei tulnud pähegi valida madratsit selle järgi, et oleks sobiv allergikule. Nüüd teki otsingutel taas tolmulestade eluga põhjalikult tutvudes tuli lihtsalt masendus. Pärast remondi lõppu on plaanis kogu majapidamise pehmele mööblile ja madratsitele süvapuhastus tellida ning pärast seda meie madratsile tolmulestakindel kate ümber panna.

Patjadega tuleb ilmselt sama teema – sügavpuhastus ja siis tolmulestakindel kate ümber. Tegelikult tahaks naturaalsest materjalist patju ka, aga jällegi vill ja suled ei sobi… Hmm, siidipadjad on vist ka olemas, peaks uurima 😀 Tegelikult olen juba varem mõelnud hirsipadja peale – hirss sellepärast, et kahiseb  tatrast vähem 🙂 See on igati looduslik ja allergikule sobiv. Aga neil on jällegi nii lollid mõõdud ja ei tea, kas oleks ikka mõnus magada…

Lollidest mõõtudest rääkides – juba ammu-ammu on plaanis muretseda mahepuuvillane voodipesu. Loodan, et läheme jaanuaris Londonisse, eks siis vaatab sealt. Netist olen vaadanud, soodsaima single komplekti (kummiga lina, padjapüür, tekikott) leidsin £59 eest, double (lai lina ja tekikott, kaks padjapüüri) oli £73 – usun, et koha pealt saab poole odavamalt. Primarkis ja H&Mis on aeg-ajalt midagi saada näiteks. Aga lolli mõõduni jõudes – UK padjapüüride suurus on 50×75, meie praegused padjad 50×60. No ja hirsipadjad, mida müüakse, on üldse kas 40×40, 40×60 või 40×80 😀

Laste narile on ka madratseid vaja. Nende puhul jällegi küsimus, millised. Tolmuallergiat ei paista neil olevat, aga ometigi tahaks, et lestad madratsi sisse ei pääseks. On ju küll spets töötlusega madratseid või siis jällegi võimalus kate ümber osta. Ja kas peaks ka laste madratsitele kattemadratsid ostma? Iga liigutus ju maksab… Samas tahaks ikka head asja, mis kaua vastu peaks.

Tellisin miski hetk kevadel koos Külliga UK-st veekindlad hingavad linad –  ühe suure enda voodisse, kolm laste jaoks. Neid saab siis kasutada, et uued madratsid ikka puhtaks ja kuivaks jääks, sest õnnetusi juhtub.

Jyskis on normaalse hinnaga madratsid – äkki mõni nendest? Hinnad on 99, 129 ja 159. Mis vahe neil on, on segane. Odavaimal on kate polüester, keskmisel pole materjali kirjas, kallil on Greenfirst kangas – mis see täpselt on, pole seletatud. Siit nagu selguks, et tolmulestakindel, madratsi sisu pole küll sama, aga kate on vist see, mis loeb. Samas ei tea ju näiteks, kas on puuvill või mitte. Lähen homme koha peale silte lugema, saan ehk targemaks.

See tolmulestakindel madratsikate, mida vaatasin, maksab muidu 90 cm laiusele ca €40. Võiks alati tavalisele madratsile ümber osta, kui niipidi soodsam tuleks.

Aga kas kattemadratsi ikkagi peaks ostma või ei? Äkki ikka peaks. Selline jäi silma, kõige odavamalt leidsin ühest veebipoest €56 eest. Eestis toodetud, kattekangas (tsiteerides on24 veebipoodi) on Öko-Tex 100 Standard Ultimate freshness töötlusega (kaitse tolmulestade, hallituse vastu, anti-allergiline). Ma tahaks muidugi teada, mida tähendab puuvillasegu – seda, et pool on polüester? Peab uurima. No ei saa ma miskit parata, et tahaks ikka päris puuvillast.

Samal sarjal on tegelikult ju vedrumadrats ka olemas, võiks ju hoopis selle siis osta, mitte Jyski oma, poleks vaja spets katet ega midagi. Siin on vist kõige odavam, €136, transport olenemata ostu suurusest €10, kattemadratsid on seal €59, nii et kui kõik sealt tellida, läheks kokku täpselt €400… Uhh 🙁 Tekib kiusatus osta need Jyski €99 madratsid ja kõik, samas tolmulestakindel katteriie maksaks nagunii kahele madratsile €80 lisaks.

EDIT: Ma ei tea, kuidas see mul kahe silma vahele jäi, et too Hypnose madrats pole pocket tüüpi vedrustusega, nii et seda kohe kindlasti ei osta. Kattemadratsi ehk, kui otsustan, et seda oleks siiski vaja. Jyskis käisin uurimas, kõik katteriided olid 100% polüester, Greenfirst küll jah tolmulestakindel, aga sellel koha peal soodustust polnudki, ainult kahel odavamal. Mis neil vahet, ei saanudki aru. Nii et madratsi teema on endiselt väga lahtine.

Tegelikult pole ma üldse uurinudki, kas Eestist võiks kuskilt ka seda tolmulestakindlat madratsikatet saada. Ma ei oska kuskilt otsidagi… Miskipärast on skepsis, mis kvaliteedi ja hinnaga siit midagi saada võiks. Ei tea muidugi. See Allersoft on sümpaatne just sellepärast, et puuvillane, samas muidugi avastasin selle firma, kuna neil oli sama kate ka mahepuuvillast, need on aga USA lehel ja USA mõõtudes ja poole kallimad, nii et ma mõtlen, pole vahet… Vastu ihu on ju voodipesu.

(Õigemini jah, ideaalis tahaks kõike mahedalt, alates madratsist. Aga no pole sellist raha 😀 Võimalikult naturaalsed materjalid ja mahepuuvillast voodipesu – rohkemat ei suuda esialgu lubada. Kõik seegi on kuradi kallis.)

Korralikke tekke oleks ka lastele vaja, aga jällegi – kui ostan voodipesu UK-st, siis nende single tekikott on mõõdus 137×200 ja seega tuleks nende tekid ka sealt osta. Äkki neile ka siiditekid? Ehk ikka midagi odavamat, samas looduslikku materjali tahaks ikka. Vaatab ka koha pealt. Ühesõnaga tekkide-patjade ja voodipesuga on veel aega mõelda, esmatähtsad on madratsid ja tolmulestakindlad katted.

Oh, kui pikk jutt sai. Tahtsin seda tegelikult juba ammu kirjutada, aga kogu aeg jooksis poole kirjutamise pealt juhe kokku. Nüüd siis sain lõpuks lahti seletatud. Kui keegi muidugi üldse lugeda viitsis.

Millised madratsid-tekid-padjad teil on? Kas olete rahul?

11 thoughts on “Voodijutud”

  1. Minul on Tartu hansalaadalt ostetud lambavillase täidisega lapitekk, millega hea magada nii suvel kui talvel. Talvel ostsin uued padjad Finlaysoni poest Tartu Lõunakeskusest. Müüjapreili oli asjalik ning andis soovitusi ühe ja teise toote kohta. Soovitan Finlaysoni (http://www2.finlayson.fi/finlayson-ee/finlayson-oy-ee) valikut ka uurida, neil samuti keskkonna- ja tervisesõbralikud tooted valikus.

  2. 100% puuvill- väga rahul. Siidilinasid ära küll osta. Lina meil oli ja see oli hommikuks põrandal- libises ära ja pealegi, see ei lasknud õhku läbi.

  3. Pärnakana on mu tekid-padjad ostetud Wendre vabrikupoest, hinnad on head ja valikut on. Kui pole käinud veel siis mine uuri seal pakutavat. Pood on lahti tööpäevadel 11.00-15.00.
    Endal tavaline vedrumadrats aga väga mitmed tuttavad kiidavad Dormeo tooteid. Teleturu maine on asjadel küll küljes ja hind kallimapoolne aga tooted peaks olema allergiavabad ja kuna olen paar korda Dormeo madratsil magada saanud siis jäi hea mulje küll.

    1. Wendre poes ma käisin, seal pole ühtki tekki ega patja, mis oleks 100% puuvill 🙂 Ja meil on madrats olemas, lastele Dormeot kindlasti ei osta. Kui kunagi enda oma välja vahetama peaks, siis kaaluks küll, teised ka kiidavad.

  4. Mina kindlasti ei soovita ka siidist tekikotte ega asju, väga väga ebameeldivad vastu keha. Samamoodi ei soovita Dormeod. Mul on juba 4 aastat, lastele ostsin nüüd korralikud vedrumadratsid ja iga kell magaks pigem laste voodis, kui oma Dormeol.

  5. Ma usun, et unesse tasub investeerida igal juhul. Kui mõtled, et tavaline inimene veedab kolmandiku oma ööpäevast voodis, siis peaks see aeg ikka kvaliteetne olema 🙂 Me oleme viimase viie aastaga ikka väga palju oma unesse investeerinud. Madrats, padjad (sünteetiline ergonoomiline – mina sünteetikavihkajana ei saa üldse aru, et sünteetika) ja suvetekk (puuvill + sünteetika) Unikulmast. Talvetekiks Stockmanni hulludelt päevadelt soodukaga ostetud Joutseni mõnus suur suletekk. Kui kvaliteetse suletekiga (sellisega, kus suled ei krabise ja välja ei turrita) oled korra maganud, siis enam muud ei tahagi 🙂 Mõned magavad suvel ka sellega. Aga allergia seisukohalt ei oska muidugi rääkida.

    Mind ennast ei häiri, kui padjapüürid pikemad on, kui padjad. Ja mis see 10cm siis otsast väiksemaks on teha õmblusmasinaga, kui hea hinnaga UK-st saad 🙂

  6. Voodipesu, nagu mainitud, on plaanis osta mahepuuvillast, midagi muud ei tule kõne allagi. Siiditekk käib tekikoti sisse. Materjal on lihtsalt looduslik, 60 kraadi juures pestav ja üleüldse allergikule sobiv.

    1. Ma kahtlustan, et see siiditekk hakkab sul ka seal tekikotis libisema 🙂 Liigutad teki natuke ja juba ongi tekikoti üks ots tekist tühi. Ma olen kord hotellis sellisega maganud ja väga ebamugav oli.

  7. Meie pere üks lastest on väga allergiline ja seega tegin ma mõni aasta tagasi ka uurimistööd, mis voodipesu võiks osta. Ega ei olnudki erilist valikut. Madratsikattena kasutame Dormoe antiallergilist madratsikatet. See oli kasutuses nii väikses võrevoodis ja kui laps suuremaks kasvas, ostsime samasuguse suurema asemele. Minu arust väga ok toode. Pärast korduvat pesu pole ka koledaks läinud. Mõtlesin koos uue madratsiostuga enda voodile ka samasuguse osta. Tekkidena on kogu perel kasutuses Familoni (Finlayson siis) tekid. Voodilinadena meeldib satiin, tõesti mõnus. Kuskil mujal magada võõra pesuga, siis tihti on mul küsimus, et mis materjalist need asjad tehtud on – ajavad hullult higistama. Jyski kraami mina ei usalda, kuigi hinnad on head. Aeg-ajalt ikka ostan midagi, kuid tihti on nende asjadega mingi jama. Nt puidust riidepuid (5 kaupa kokku pandud) ostes mõtlesin, et see on nii lollikindel toode, et võib osta. Kodus selgus, et riidepuude tasakaal oli paigast ära, s.t. et kui rippuma panin tühja puu, siis üks serv vajus alla.

    1. See Dormeo antiallergiline madratsikate on ainult õhuke kiht madratsi peal, mis kinnitub kummidega? Tolmulestakindel peaks olema ikka lukuga ja kõigist külgedest kattev, muidu pole ju mingit tolku…

  8. Võitluses tolmulestadega ongi vist voodipesu tihe vahetamine, triikimine (eriti õmbluskohtade pealt) ja väljas tuulutamine- kloppimine. Ise kasutasin siin hüsteeriliselt vananaiste suve ja muudkui “kuumutasin” kõiki tekke ja patju päikese käes. Vanavanematelt jäänud see komme, et ilusa ilmaga voodiriided õue ja enne tuttu minekut aknast välja kloppida. Talvine pakane peaks ka üksnull tegema. Villane ja puuvillane on ikka nii inimsõbralik, sellest oleks kahju loobuda. Sulgede vastu kipub paljudel hoopis allergia olevat, ka tundub mulle, et suled kipuvad paremini kopitama ja “elu külge võtma” :S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top