Plika joonistab

Tähendab, kuni tänaseni ei joonistanud Plika mu meelest praktiliselt üldse. Kui talle pliiats ja paber kätte anda, siis vedas paar kriipsu või midagi ringi taolist ja see oli kõik. Talle meeldis rohkem ette öelda, mida joonistada tuleb, et teised siis seda teeks.

Aga täna külas käies hakkas Plika järsku päriselt joonistama. Tegi kõigepealt ringi ja siis seletas: nüüd silmad ja silmaaugud… Suu, käed, jalad, juuksed… Osadel piltidel ka nina ja isegi kulmud. Käed-jalad muidugi joonistas pea külge. No hämmastav igatahes, ma ei saa aru, kust see oskus järsku tuli. Teiste jälgimisest? Ema ütles, et tema on Plikaga palju niiviisi joonistanud, aga siis ikkagi ema joonistas ja Plika rohkem vaatas pealt. Teine variant, et äkki pühapäeval, kui Plika Abikaasaga seal sugulase pool käis, siis mõni vanematest lastest õpetas teda – nad olevat vahepeal omaette toas olnud ja muuhulgas ka joonistanud. Tuleb küsida, me vist pidime sinna homme sauna minema.

Oma lapse esimeste joonistustega on ka täpselt selline suhe, et kuni seda ise läbi elanud pole, seni ei oska neid “pilte” kuidagi hinnata. Ausalt, isegi mind, kes ma oskasin neid oodata, jätsid teiste samaealiste kriipseldused pigem külmaks. Aga nüüd, nähes pealt seda, kuidas Plika joonistab ja ise seletab, mida teeb – täiesti võrratu. Nii äge on oma lapse arengut jälgida.

Huvitav tähelepanek oli see, et ta joonistas inimesi nö pea alaspidi. Vedas ringi ära, siis tegi allapoole silmad, täitsa alla juuksed, üles jalad jne. Väga jabur, ma pole kunagi varem näinud, et keegi nii joonistaks.

Niisiis Plika esimesed “päris” joonistused, mõlemad on perepildid:

CIMG5091

Õhtul kodus, kui Poiss juba magas, andsin Plikale kätte paki rasvakriite. Seni olid tal ainult pliiatsid, sest need määrivad kõige vähem, aga kriidid olid ammu kingitud ja kuna polnud ohtu, et Poiss need endale suhu topiks, siis arvasin, et Plikale võiks need rohkem meeldida (külas olid vildikad, mis tekitasid muidugi kõige suuremat vaimustust – on aeg oma majapidamisse ka muretseda, aga ikka need, mis veega maha pestavad, Loodusperes vist müüdi, kui õigesti mäletan). Joonistas kohe kaheksa pilti. Ma igaühe puhul küsisin, mis seal peal on. Kõige vaimukam vastus oli: veel üks emme ja naljakas onu ja issi ka.

Väga lahe igatahes. Ma juba ammu ootasin, millal ta joonistama hakkab, joonistavad lapsed on lahedad (eriti muidugi siis, kui nad seda vaikselt omaette teevad :P)

CIMG5094

7 thoughts on “Plika joonistab”

  1. tagurpidi joonistas ehk setõttu, et kui meie joonistasime ja tema teiseltpoolt vaatas, siis tema suhtes tulidki silmad allapoole ja suu ülespoole. oleksime pidanud ta enda kõrvale võtma. 🙂

  2. Erik hakkas ka suht päevapealt joonistama. Vanemlik uhkus lõi küll sisse, tahaks kohe kõigile näidata tema joonistatud lepatriinusid ja käest kinni hoidvaid tigusid 🙂

  3. Pingback: Poiss areneb ka » Tikri Päevaraamat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top