Oct 052011
 

Eile oli plaanimatult sülle langenud puhkepäev – ema viis meid autoga võimlema ja kuna Plika tahtis talle pärast seda külla minna, siis jäin ma täiesti ootamatult kuni õhtuni ainult ühe lapsega. Ja kuna Maris oli eelmisel õhtul külas käinud, oli ka elamine tema auks korda tehtud, nii võisin ma Poisi lõunaune ajal rahulikult lebotada ja omi asju teha. Mida muud ma ikka tegin, muudkui tegelesin blogiga. 30 sissekannet on vaja iga päev üle vaadata, muidu ei jõua valmis :P

Täna sai see-eest hirmus palju ära tehtud. Kohe hommikul panin pesu pesema, tegin jogurtit, käisin ise pesus… Terve päeva korjasin aias õunu kokku, õhtul küpsetasin veel vahvleid. Nüüd on selg suurest küürutamisest valus, aga rahulolu on meeletu.

Tänane päevatöö:

CIMG5505

Nii palju jõudsin kokku korjata:

CIMG5507

Ja nii palju jäi veel korjamata:

CIMG5508

Need kah:

CIMG5509

Kompostihunnik:

CIMG5510

Täiesti süüdimatult ei viitsinud me õuntega õigel ajal tegeleda, nii et kaks puud neljast on täiesti tühjaks sadanud, kolmandal on mõned õunad otsas, neljandal veidi rohkem… See neljas, Tartu roos, selle alust ma täna tühjaks korjasingi, ülejäänute alt olime jooksvalt korjanud, seal polnud suurt midagi teha.

Kui me üldse õunamahla tahame, peame seda ise tegema –  need maast kokku korjatud õunad on ju plekilised, tuleb enne ära puhastada. Tage käest pidime mingi pressi laenuks saama, eks näis siis… Nädalavahetusel tuleb ära teha. Ja nood Tartu roosid, mis veel puu otsas on, tuleks kärmelt ära korjata ja talvevarudeks talletada. Ma ei teagi, kuidas neid kõige parem säilitada oleks, meil pole selleks head kohta – toas on liiga soe ja kojas läheb talvel miinusesse.

Järgmisel aastal, luban pühalikult, keedan jooksvalt õunamoosi ja korjame õigel ajal õunad puu otsast ära, siis ei pea ise mahla tegemisega jamama. No seekord lihtsalt läks nii, ei saanud õigel ajal pudeleid ja nii need nädalad läksid. Sihuke õunauputus ja praktiliselt kõik läks raisku… Täitsa piinlik. Perele ja sõpradele sai muidugi antud õunu, aga no komposti läks ikkagi kõige rohkem.

Ah, mis seal ikka. järgmisel aastal paremini. Peaasi, et selle vähesegi mahla tehtud saaks.

  4 Responses to “Tegus päev”

  1. Meie hoiame õunu keldris, seal läheb samuti miinusesse kuid peavad ideaalselt veebruarini vastu, siis lihtsalt kuivavad ära ja lähevad kortsu. Õunad kasti, igale kihile hunnik ajalehti vahele ning kastid üksteise otsa :)

  2. What she said.

    Meie oleme hoidnud sisuliselt kojas, kohas, mida nimetatakse "külmaks toaks", mis on siis puumaja esik. Ainult puitsein eraldab külmast, sealgi miinuskraadid ja kenasti peavad vastu, jõuludeni kindlasti (selleks ajaks on ka otsa söödud tavaliselt, aga ju peaks ka kauem).

  3. Ma olen kuulnud, et õunu ei tohi komposti panna, a seda ei tea miks. Äkki mõni targem teab :)

  4. meil on õunad talvel verandal. vatitekk vms igaks juhuks ümber/peal, et natuke rohkem soojas oleks.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.