Nov 232008
 

Plaanime minna jaanuari alguses Rootsi õekese ülikooli õpetamisele. Vaidleme selle üle, kas Rootsis oleks mõttekam liigelda auto või bussiga.

Kui ma julgesin plaanida jõulude ajal bussiga Pärnusse sõitu, sain kurjustada, et nii väikest last ei tohi küll keset talve ühistransporti lasta, sest kõik kaasreisijad on potentsiaalsed viirusekandjad. Loogiline, eks.

Aga kaks ja pool nädalat hiljem on Rootsis 2x120km ühistranspordis juba ohutum sõita, sest kes teab, mis ilm siis on, kiilasjää võib olla, auto võib lumme kinni jääda, ei tea, kas liisinguautoga üldse välismaale minna tohibki, Mehe nimele sõiduloa tegemine maksab… Ja üleüldse autoga ja nii väikese lapsega võõral maal on ohtlik.

Mina optimistina ei näe põhjust arvamiseks, et siis just nii kole ilm olema peaks kui täna, minu jaoks ei oma mingit loogikat see, et liisinguautoga ei tohi sõita välismaal (et kuniks liisingut maksad, oled Eestis lõksus? Raske uskuda, aga ma neid seadusi ei tea ka) ja ma ei usu, et kellegi teise nimele sõiduloa tegemine eriti palju maksab. Mehel sõidukogemust on ja ma täiesti usaldan teda.

Noh, mis te arvate? Kas me peaks bussiga minema või autoga? Viimasel juhul tuleb auto omanik ehk minu ema ära veenda ;)

Või peaks äkki üldse minemata jätma, sest ettevõtmine on liiga riskantne?

Nojah, lapsele oleks kindlasti ohutum, kui teda üldse kogu aeg kodus hoida. Ma olen vist lihtsalt süüdimatu :P

  6 Responses to “Reisimine kahekuuse lapsega?”

 1. omast kogemusest: mida väiksem laps, seda lihtsam. meie tegime esimese lennureisi, kui pliks oli kuune. ja rinnapiimalapsel on suht hea haiguste kaitse ka olemas. seda liisingujama kuulen esmakordselt. meie oleme ikka käinud ja isegi kerge plekimõlkimise välismaal üle elanud. autoga on kindlasti lihtsam just kaasneva pagasi pärast. see on lihtsalt meeletu kui palju asju see väike pudin vajab! samas mõjub väike vaheldus kõigile hästi! kindlasti minge kui vähegi võimalik!

 2. Mina soovitan ka kindlasti minna oma õe lõpetamisele. Ja täitsa õige on, et mida väiksem laps, seda kergem reisida. Mina olen alati autole bussi või rongi eelistanud, sest autos on ta sul rihmadega kinni ja meie piigale see pikka maad sõites ei meeldinud. Bussis on sul endal mugavam ja kui ta ikka väga rahutu on, siis saad kasvõi veidikenegi ringi kõndida. Ja kui laps veel rinnapiimal on, siis pole ju mingeid pudelitega mässamisi jne. Soovitan soojalt minna, endal olid küll väga normaalsed kogemused.

 3. me oleme oma liisinguautoga pea terve euroopa läbi sõitnud. minge pange arkis kasutajaks kirja mehe nimi, ei usu, et see palju maksab ja aega võtab.
  autoga igal juhul kindlam ja mugavam minna kui bussiga arvan ma. kui vaja kõndida tingimata siis saab ju teha pause bensukates jne. bussis peaks ju samamoodi laps turvatoolis olema turvalisuse seisukohalt. ja bussis olened teistest inimestest, äkki lapsel gaasid vms (sülitan üle õla). ei ole kuigi meeldiv kui ta nutab vms. lisaks tõesti see, et üks teist kannab last ja teine kohvreid aga kui ära väsib käsi polegi midagi teha.

 4. mul oli ka kunagi liisinguauto :idea: ja koolikaaslane töi selle rootsi ära, kui mind sellega (tänu siinsele elamisloale) enam yle piiri ei lastud. ei mäleta, et teise juhi registreerimisega oleks mingit probleemi old vöi et se kallis oleks old. pealegi on mul karvane tunne, et su mehel kui pereliikmel oleks naguni varem vöi hiljem seda paberit vaja…

 5. Me oleme imikute ja lastega reisinud igatmoodi ja ma ka kinnitan eelnevate juttu, et nii väikese imikuga kuskil käimine on puhas rõõm, olenemata liikumisvahendist.
  Auto on selles suhtes mõnus, et teed peatusi just seal, kus soovid ja sõidad täpselt niikaua kui tita magab. No ja liikuvas autos und üldiselt jätkub (kuigi olen ka eranditest kuulnud).
  Esimese lapsega sai kiirteedel ka sõidu ajal söötmist praktiseeritud. Ikka niimoodi, et laps turvahällis ilusti tooli küljes kinni ja ise ka rihmastatud. Asend on ebamugav, aga saab hakkama. Teisega ei läinud seda vaja, kui ta ei maganud, siis leppis lutiga.

 6. Kui tahad liisinguautoga välismaale minna, siis pead liisingfirma käest küsima, kas see on okei (ma ei ole kuulnud, et kedagi poleks lubatud). Siis nad kas kirjutavad vastava paberi vms. Kui mees ei ole auto tehnilises passis kasutajana kirjas, siis annab liisingfirma ka volituse, et ta võib sõita välismaal. Meil toimis ilma probleemideta. Volitus maksis u 180 raha, nime kandmine tehnilisse passi maksab vist natuke rohkem.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.