Jan 162009
 

Saime Mehe emalt vahvlirauad. Minu ema avastas kaubandusest sellise toreda asja nagu vahvlipulber, mida peab ainult vee ja õliga segama.

Aga tõenäoliselt on see viimane kord, kui ma vahvleid teen, sest:

1. Need rauad on täiesti lollakad – sang on ainult ülemisel raual. Sellel masinal, mis mul kunagi oli, oli ikka kaks sanga – raudu sai normaalselt kokku suruda ja lahti teha. Täna kangutasin neid raudu lahti nagu lollakas, toppisin nuga vahele jms, osad vahvlid kõrvetasin lihtsalt ära, sest ei saanud raudu piisavalt kiiresti lahti. Miskipärast jääb see tainas raudade külge jube hästi kinni, ehkki ma panin õli. Sellest rääkimata, et näppe kõrvetasin ka kogu aeg, jällegi puuduva sanga süül.

2. Minu meelest olid pulbritaignast tehtud vahvlid liiga magusad (muidu täitsa päris vahvli maitsega, ma panin muidugi vee piimaga pooleks ja lisasin veidi vanillisuhkrut ka), aga Mehe meelest oleks pidanud veel magusamad olema.

3. Selliseid vahvleid, mis mulle maitsevad, pidas Mees tooreks, tema lemmikud on minu arust täiesti ära kõrvetatud.

Kui saaks samasugused rauad, mis mul ennevanasti olid (kahe sanga, väikeste ruutude ja ümarate nurkadega), siis ehk isegi katsetaks… Võiks ju erineva krõbedusega küpsetada. Aga tainast küll kahte kaussi jagada ei viitsi, et erinevalt suhkrut panna.

Masendav :P

  9 Responses to “Värdvahvlid”

 1. Miks siis kohe kahte kaussi? Teed enda maitse järgi portsu ära ja siis segad suhkrut juurde ja teed mehe portsu. Lihtne :)

 2. ma olen ka proovinud vahvlipulbrist vahvleid teha, mulle absoluutselt ei meeldinud. Õiged vahvlid tulevad ikka isetehtud taignast. proovi niimoodi ka, äkki saab parem ;)

  üks retsept on siin: http://katu-kati.blogspot.com/2009/01/kahvlid.html

 3. Tundub, et mul on ka selline masin. Esimest korda katsetades mäletan, et nägin ka roppu vaeva, sest vahvlid olid raudade küljes kinni, mis kinni. Siis ma lasin masinal õliga lihtsalt seista, kuumutasin ja jahutasin maha. Igatahes hiljem enam pole probleemi olnud ja igati prod ja krõbedad vahvlid tulevad. Krõbeduse nipp on veel see, et poole jahu asemel pane hoopis tärklist või üldse ainult tärklist! ;) Siin üks retsept: http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=190

 4. Mõtle natuke loogiliselt miks need vahvid kinni jäid. Ega see, et õli taignasse lisasid ainuüksi ei aita. Lisaks tuleb nii üle paari vahvli järel noaotsaga margariini või võid mõlemale st. nii ülemisele kui alumisele plaadile määrida. Ja taigen tee ise, mitte ära kasuta poest mingit valmistehtud pulbrit.
  Loomulikult on see jama. Õli asemel on parem kasutada taignas margariini, nii tulevad paremad vahvlid. Netis on retsepte kindlasti. Ja veel, ei ole vaja elu eest masina kaant kinni suruda. Peale seda kui oled taigna plaadile valanud ja kaane kinni pannud kerkibki see natuke üles, samas vahvli küpsedes vajub alla tagasi ja vahvlid tulevad ikka peenikesed.

 5. Ma olen oma elus ikka hunnikute kaupa vahvleid küpsetanud, nii et kogemust ja mälestusi, kuidas peaks olema, on küllaga.

  Oma taignaretsept on mul juba aastaid olemas (magusad vahvlid “Saiad. Pirukad. Koogid” raamatust – hästi lihne ja väga maitsev), pulbrit kasutasin lihtsalt sellepärast, et ema tõi ja tahtsin proovida – minu meelest pole maitsel peale liigse magususe midagi viga, aga kas see kuidagi vahvlite kinni jäämisele kaasa aidata võis… Ei tea.

  Taignasse olen ma alati margariini asemel õli pannud – mugavam ja alati kodus olemas. Muidugi panin õli plaatidele ka, aga see ei aidanud. Oma vana masinaga lisasin seda harva, iga vahvliga polnud vaja. Sellel masinal võis iga vahvli alla panna, ikka jäi kinni :)

  Ja mis kaane kokku surumisse puutub – ma ei ütleks, et ma seda just elu eest surusin, aga jällegi minevikumälestus – kui kokku ei vajuta, ei valgu tainas piisavalt laiali ja vahvel jääb paks.

  Aga need kaks viimast muret on mu meelest ikkagi üks-üheselt puuduva sangaga seotud, mitte millegi muuga.

  Krõbedus oli igati okei.

 6. Kaks viimaset muret… VIIMANE mure oli laiskusega seotud. Mis tähendab, et ei viitsi kahte kausikest majandada!? Laisk oled! ;)

 7. Kahe viimase mure all pidasin silmas ikka kommetaaris, mitte postituses kirjutatut: et hoolimata õlist jäävad vahvlid kaante vahele nii kinni, et pean neid lahti kangutama ning et kui ma kaasi üldse kokku ei suru, jäävad vahvlid paksuks.

 8. on ikka probleemid :D

 9. Kui kunagi vahvlikûpsetamisega sai raha teenitud, siis taignasse sai pandud ainult munakollane, valgetest sai sefiiri tehtud. Ilmselt neid valmistaignaid on ratsitud ja jäetud ära öige kogus munakollaseid.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.