Apr 292009
 

Käisime eile esimest korda Lõuna-eesti ökokeskuses. Mäletatavasti olen sealt vaid korra varem mööda jalutades aknast sisse piilunud, aga tookord jäi käru pärast sisse minemata – seal oli vastik trepp. Olen seni käinud peamiselt Loodusperes, aga nendel on toidukraami vähe – kui koolitusel käidi ökokeskusest rääkimas, oli igati põnev ja saime erinevaid tooteid degusteerida, seega oli huvi nüüd suurem ja saigi lõpuks ära käidud.

Ostsime igasugu huvitavat kraami kokku. Esiteks mahedat piima – maksis 12 krooni liiter. Maitses täitsa nagu tavaline piim :) See on minu suust kiitus, sest tavalisel maapiimal (st pastöriseerimata piimal) on reeglina siiski maapiima maik – ega sellepärast joomata ei jää (sõltuvus on tugevam), aga eelistan “poepiima” maitset. Noo, sellel mahepiimal, mis oli ka pastöriseerimata, seda maapiima maiku küljes polnud. Maitses igati hea. Meie piimatarbimisharjumusi arvestades jooksime me ennast ainult mahepiima peal muidugi vaeseks, aga neile mahetoiduhuvilistele, kes piima vähem tarbivad, julgen soovitada küll. Üldises plaanis pole 12 krooni ju kallis – siis, kui su pere iga päev 3-5 liitrit piima tarbib, paraku küll. Ma tean, et Tartus on vist mingi nö piimaring ka, kus klaaspudelites piima tuuakse, peaks selle ka ära katsetama – järsku saab odavamalt ja maitseb sama hea.

Maitsestamata jogurtit ostsin ka – maksis 19 krooni liiter. Seega praktiliselt sama, mis tavaline poejogurt, selle puhul ei saaks keegi kuidagi öelda, et mahetoidu eelistamine talle rahaliselt üle jõu käiks. Kuna maitsestamata jogurt on põhimõtteliselt keefir (jajah, mingi töötluse erinevus kindlasti on, aga MAITSE on üks) ja keefirit ma eriti ei joo (st ma ju võin juua, kui midagi muud pole, aga eelistan sellele kasvõi vett), siis seda ma vist rohkem ei ostaks. Tegin küll ise ploomijogurtit – segasin ploomimoosi sisse – maitses täitsa hea. Aga liiga suur lödistamine, ma pigem ostan edasi poejogurtit – mis iganes parasjagu soodushinnaga juhtub olema ;)

Siis ostsime erinevaid seemneid – redist, porgandit, lehtsalatit ja hernest. Esimesed kolm maksid 15 kr, viimane 29 kr. Kuna need on esimesed seemned, mis ma oma elus üldse ostnud olen, pole mul õrna aimugi, kui palju “tavalised” seemned maksavad. Keegi ütles, et umbes 5 kr pakk. Nii et mahe on siis kolm korda kallim – samas minu jaoks pole absoluutselt vahet, kas 5 või 15 krooni – odav on ikka :D

Espresso – 78 kr pakk (250 g). Jaa, suurtes Maximates müüakse üht säästuespressot, mis maksab 35 krooni kandis, aga see on suur erand – kõigi teiste espressode hinnad algavadki nii Maximas kui mujal poodides umbes 75 kroonist (sellest palju kallimaid on muidugi ka). Ja enamik espressotarbijaid, ma julgen arvata, pole Maxima säästuespresso peale sattunudki. Seega – hinnaklassilt täpselt sama, võin kulutada küll. Tavaline filtrikohv oli paraku sama hinnaga kui espresso, seega tavalisest kohvist neli korda kallim. Praegu mul on filtrikohvi varud kodus olemas, eks ma nende lõppemisel kaalun uuesti.

Ja siis ostsime kuuseokkamaitselist šokolaadi (65 kr) ning küpsiseid (36 kr). Šokolaadi ostsime puhtalt sellepärast, et oli isu ja müüja ütles, et kiidetakse – tahtsime proovida. Maitses tõesti nagu kuusk ;) Ütleme nii, et oli parem, kui ökomessilt ostetud kiluvürtsidega jõulušokolaad (millest Maris jällegi vaimustus), aga rohkem ei ostaks – šokolaadimaitse jääb meil ikka sinna tavalise kanti. Hahaa, Maris, me hoiame ühe kuuseokkakommi sulle – saad maitsta, kui mulle lõpuks külla jõuad!

Küpsiseid ostsime sellepärast, et koolitusel saime maitsta ja hirmus head olid. Sellised piparkoogimaitsega. Suht kallis lõbu muidugi, pakid olid nii küpsistel kui šokolaadil päris väikesed (9 šokolaadikommi, 15 küpsist) – aga noid küpsiseid võiks vahel täitsa veel osta. Nende ainus miinus on see, et tegemist on Itaalia tootega – seega TEGELIKULT ostame me edaspidi ilmselt siiski Eesti küpsiseid :)

Noo, nüüd sai meie esimesest mahetoiduostust põhjalik ülevaade antud – ehk on kellelegi abiks. Igal juhul tasub sinna poodi vaadata – pooled asjad on küll tavalisest tunduvalt kallimad, teised jällegi üpris normaalse hinnaga. Annab kombineerida ka õhema rahakoti puhul, kui rohepisik veres ja tahaks tervislikumalt toituda.

  5 Responses to “Mahepoekülastus”

 1. ..et aga maapiim ja mahepiim ei ole ju üldsegi mingi sama asi? Maapiim võib olla ju igasugust keemiat täis, kuigi ostad otse talunikult. Mahepiima puhul, ma kujutan ette, on siiski loomasööt mahedalt kasvatatud. See peaks ju olulisemgi olema kui pastöriseerimine – mitte et ma teaks, aga oletan?

 2. Maapiim ja mahepiim ei ole tõepoolest samad asjad. Mina seostasin neid vaid nii palju, et mõlemad on pastöriseerimata ja senini oli maapiima maik minu jaoks üks-üheses seoses pastöriseerimatusega. Aga üleüldiselt ma ei arva, et poepiim oleks niiväga kohutavalt palju mahepiimast halvem – iseasi, kui ma mingit sellist jura ostaks, mis aastaid säilib, aga ma ei osta, eks.

 3. seda et sa räägid pastöriseerimsiest aga hullem on homogeniseerimine
  ja õnneks talu- ega mahepiima ei homogeniseerita – see on selline suurtööstuste ja kaubandusliku välimuse teema

 4. tikker, maapiimale teeb maapiima maitse kehv puhtusekultuur :)
  kui laut on sitane ja haiseb või udar pole lehmal korralikult puhastatud, siis tekibki “maapimma” maitse. puhtast laudast, korraliku perenaise käest saab väga hea maitsega maapiima.

  aa – ja toiduvahetus muudab ka maapiima maitset. mulle maisteb ainult kuivatatud heintel oleva lehma piim, kui lehm välja läheb ja värsket sööma hakkab, siis tuleb piimale teine maitse (mitte see “maapimma maitse”, aga üks teine) ja mulle ei meeldi. (need tarkused siis veel sellest ajast, kui mehe ema lehma pidas.)

  leeni, piimapede

 5. nn maapiima maitse tuleb ka siis juurde kui piim valatakse ümber laudas või on laudas lahtises ämbris. kui piim lahtiselt laudas sees ei ole, pole ka mingit muud maitset peale piima enda. soe piim lihtsalt võtab kerge sõnnikumaitse kohe juurde.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.