Aug 042010
 

Ma olen sellest teemast üht-teist lugenud, aga ega suurt ei mäleta küll. Passiivmaja ehitades peetakse vist näiteks silmas, et lõuna pool oleks suured ja põhja pool väiksed aknad. Vanarahva tarkuse kohaselt vist pidi sahver (köök?) põhja poole olema – no loogiline ka, et toit jahedas paremini seisab. No ja paljuski on asi kinni inimeste eelistuses.

Kas keegi teab äkki mõnd veebilehte, kus sellest teemast pikemalt lugeda saaks? See on peamiselt küll majaehitajate probleem ja seda tükki me ilmselt niipea ette võtta ei saa, aga huvitav oleks sellegipoolest.

Ise mõtlen, et ideaalne kodu oleks selline, kus kööki paistaks päike hommikukohvi kõrvale… Elutuppa pigem pärastlõunal ja õhtul… Magamistuppa mitte kunagi :P

Aga millal näiteks lastetuppa päike paistma peaks? Millalgi päeval vist oleks optimaalne – nii et hommikul saaks häirimatult magada ja õhtul poleks liiga palavaks köetud? Noh, hea on seda heietada muidugi eriti kuumal suvel, kus mõtleb ainult sellest, kuidas jahedamat nurka leida – tegelikult on Eesti kliima ju enamik ajast kõike muud kui kuum.

Oo, ja kui oleks veel näiteks selline peenike koht nagu kontor/kabinet – hehee, selle võiks vist magamistoaga ühte patta panna – tööd tehes on päike ainult segav element :P

Nojah, kusjuures ega ma ei oska oma soovidele ilmakaari päris täpselt juurde pannagi. Päike tõuseb idast ja loojub läände, hea küll, aga suvel käib kõrgemalt, talvel madalamalt, kust ma siis täpselt tean… Et magamistuba põhjas, köök idas, elutuba lõunas või läänes või… Edelas vahest :P

Mida teie arvate?

  3 Responses to “Milline on ideaalse kodu asetus ilmakaarte suhtes?”

 1. Kusjuures minu arvates ei ole see ühti majaehitajate probleem – pärast seda kui elasin ühe aasta ühetoalises korteris, mille mõlemad aknad olid põhja suunas s.t. mitte ealeski ei paistnud minu koju päike, on esimene asi, mida mina korteri/kodu puhul vaatan ilmakaared.
  Kui mina peaksin uude elamisse kunagi kolima, siis on mul põhimõtteliselt järgmised nõudmised, millest ma ei tagane.
  Lastetuba- võimalikult palju päikest. Soovitavalt lõunasse ning õhtupäike võiks juba nurga taha minna-muidu on raske magama jääda. Mu pisiõel oli kunagu tuba põhja poole ning ta ei tahtnud seal üldse olla ja seda hoolimata korralikust kohtvalgustest.
  Terrass- rõdu- pärastlõunase ja õhtuse valgusega. Mida kauem päike õhtul paistab, seda parem.
  Elutuba – võimalikult päikseline.

  See vana aja tarkus, et köök ja sahver peavad kindlasti põhjasuunalised olema, ei kehti enam, sest tänapäeval on külmkapid.

 2. Minu jaoks on see valguse hulk ka üpris oluline, eks ma sellepärast siin mõtisklengi. Lihtsalt jah, üürides või ostes juba valmis ehitatud kohta, ei ole muud valikuvõimalust, kas võtta või mitte. Ja kui muus osas on kõik hirmus hea, siis olen ilmakaarte osas järeleandmisi teinud küll :)

 3. Kusjuures. Suured lõuna-poole olevad aknad ehitatakse Eesti tingimustes (või peaks ehitama) piisava eendiga (või kuidas seda nimetatakse), et aken on veidi seinas seespool. Suvel, kui päike kõrgelt käib, siis on see n-ö varikatuse eest ja keskpäeval ei küta hulluks niiet pead konditsioneerima. Samas talvel paistab ilusti tuppa ja annab valgust ja ka küttesoojust mingil määral.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.