Oct 092011
 

Peaksime homme Tage käest pressi saama, eks siis näis, kuidas see kõik välja tuleb… Ega me ju päris täpselt ei tea ka, kuidas kõige parem teha oleks, varasemad kogemused puuduvad. Lugesin siit teiste kogemusi, no soovitusi on seinast-seina. Üks on kindel – suhkrut sisse ei pane. Aga kui kaua siis keetma peaks, et saaks piisavalt puhas, aga vitamiinid ikka säiliks? Mulle tundub kõige kohasem korra keema lasta, aga mitte pikalt kuumutada…

Ja kuidas keeratava korgiga pudelid õhukindlalt sulgeda, see on ka omaette küsimus. Kõige lihtsam soovitus oli korgi alla foolium või tükk kilet panna. Fooliumit samas ei soovitata toidu katteks, no et võib pudedaks muutuda vms… Toidukile oleks vist hea mugav variant.

Pudeleid on ca 40 liitri jagu, ei kujuta üldse, kui palju seda mahla tuleb. No eks ole näha :D

CIMG5584

Panin pudelid vanni likku – ilmselt oleks pesemisest piisanud (ja viinapudeleid pol üldse vaja pesta, nagu hiljem lugesin), aga no kindluse mõttes, selline ligunemine eemaldab mu meelest eduliselt kõik eelnevast sisust järele jäänud aroomid + ma tahan sildid pealt maha saada. Aga kuidas oleks homme kõige lihtsam kindlustada, et need igati puhtad saaks, seda ei teagi. Äkki topiks ka nõrga kuumusega praeahju – no et desinfitseerib ja soojendab… Eks homme võib veel ka targematelt nõu küsida.

CIMG5585

Muidu oli täna jälle üks äärmiselt rahuldustpakkuv päev. Saime lõpuks lahti diivanist ja tugitoolidest, mille juba augustis Spunki riputasin, see andis innustust ülejäänud kraamist ka pilti teha, et igasugu träni Spunki ja osta.ee-sse panna. Läksin pilti tegema ja jäin hoopis teisel pool koristama – no nüüd oli jälle rohkem ruumi liikuda, seal oli tohutu läbu, mis vajas kraamimist.

Tegin teise poole köögi täitsa korda, pühkisin põrandalt kõik sodi kokku, Abikaasa viskas hunniku remondiprahti ära, tõstsime sügavkülma pesumasina kõrvale (enne oli ruumipuudusel toas, aga köögist asju võtmas käia on mugavam) ja sättisin kööki ilusti ära kõik väiksemad mööblitükid ja asjad, millest tahan lahti saada. Spunki panin osa kraami juba üles, osta.ee-sse panen ilmselt esmaspäeva õhtupoolikul, vaja nii sättida, et oksjonite lõpp oleks sel ajal, kui palju inimesi arvutis istub :D

See teise poole koristus ja ebavajalikust kraamist lahti saamine oli mul juba tükk aega südamel – ütlemata hea meel, et lõpuks algust tegin. Tuba on muidugi endiselt igasugu jama täis, tuleb seda otsast likvideerima hakata, kuskil on veel kastidega asju, mis ära andmist ootavad.

  3 Responses to “Valmistume mahlateoks”

  1. veinipudelikorgid ja õhukindel kapsel peale on kindla peale panek. Näiteks veinivilla.ee – st.

  2. Õunamahla saab täiesti edukalt pärast kuumutamist klaaspurgis säilitada, ma pole enam ammu viitsinud pudelitega jannata, liitrine pudel oleks meie suure pere mahlatarbimise korral kohe tühi. Kuumutan keemiseni, siis kolmesesse purki ja kaanetan kinni. Kui kolmeseid purke pole, siis tean inimesi, kes kuumutavad, jahutavad 70 kraadini maha ja panevad plastpudelisse. Seisab ka.

  3. Kunagi sai öunamahla väga palju tehtud.
    Pidasin kinni pastöriseerimise temperatuurist 80 kraadi. et vitamiinid ei häviks. Väga täpset on raske järgida, kuid veetermomeeter aitab. 82-83 kraadi ka sobib, kuid raske on muidu jälgida et seda keemispunkti ei tuleks.
    Pasteur ei oska kirjutada, prantslane-pastöörimise pöhimöte.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.