Dec 042011
 

Leidsin Katarina mõttekodust väga mõjuva video. Jamie Oliveri teavad vist küll kõik, ta on äärmiselt hea kõneleja ja teema puudutab meid kõiki, nii et soovitan soojalt vaadata (isegi eestikeelsed subtiitrid on olemas, nii et sobib ka neile, kes inglise keelt nii hästi ei jaga).

Õnneks ei ole Eesti olukord veel kaugeltki nii hull, kui Ameerikas või Inglismaal, aga siiski on siingi tavapoodidest müüdavast enamik mõttetu jama.

Muidugi ei saa ega pole mõtetki tänapäeva tingimustes 100% puhtalt toituda, aga sellegipoolest kavatsen anda oma parima, et minu kodus valmistatav ja söödav toit oleks puhas. Ma tahan õppida ise rohkem süüa tegema (väikesed edusammud juba on), ma tahan rohkem koos perega kokata – ühised söögivalmistamised ja ühe laua taga söömised peavad saama meie peretraditsiooniks. Plika aitab meid praegu laua katmise ja muu taolisega, varsti saab ta juba koos meiega süüa teha.

Ma ei ole sellist tüüpi ema, kes haaraks ahastavalt karjudes lapsel käest lutsukommi, mille heatahtlik memmeke sinna luba küsimata pistis – seda ei juhtu praktiliselt kunagi, see üks komm ei tapa. Ikka vahel söövad lapsed külas kommi ja muud… Aga jah – koju ma sellist kraami ei osta. Kodus on magusat küll – rosinad, minu küpsetatud koogid, ise tehtud jäätis, kissell, mis iganes. Vahel mõni kohuke, vahel toovad külalised muidugi poest ostetud kooki ja seda sööme muidugi kõik koos, ka lapsed. Ma ei ole ekstremist ja ma tahan, et mu lapsed kasvaksid üles tundmata, et neile kogu aeg midagi keelatakse. Usun, et praegu nad seda ei tunne. Sest tõesti, nad ei jää millestki ilma, ma teen nende jaoks lihtsalt tervislikumaid valikuid. Ootan juba aega, mil nad jagaksid piisavalt, et saaksin neile juba seletada, miks üks toit on teisest kasulikum. Plikale juba räägin ka hästi lihtsate sõnadega – vaevalt, et ta suurt aru saab, aga algus on tehtud.

Kindlasti söövad ka nemad kunagi oma taskuraha eest ostetud rämpsu ja vaevalt et nad oma elu peale minnes iga päev kodus kokkama hakkavad… Aga sama kindel on ka see, et teatud põhimõtted jäävad neile külge, need saavad nad kodust kaasa. Ja selle võrra on nende elu kergem.

  2 Responses to “Toit on oluline”

  1. Tikrike, öösel magatakse :D :D

    Aga ma jagan Sinuga arvamust, et igasugune rämpstoit on jama ;) Minu kaks tüdrukut ei saa isegi mitte pulgakommi :) Ja kui juhtub, et kusagilt ikkagi saavad, siis ma vaatan igatahes täitsa kurva pilguga seda lutsutamist. Tean, et üks komm ei tapa, aga ikkagi…

  2. Palun kirjuta lasteaiatoidust Eestis, kuna sul oli vöimalik rûhma pääseda.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.