Oct 242013
 

Tänane leek sai juba täitsa nauditav ;)

IMG_8400

Järgmised kaks nädalat pean kütma õige natuke, kolmandal nädalal veidikene rohkem, siis olevat ahi kasutuskõlblik. Pottsepp ütles, et tal endal on samasugune ja ta ise kütab seda talvel üle päeva kõigest 7-8 haluga, rohkem polevat vaja. Et kui kütta ahjutäis, siis läheb liiga palavaks, aga niimoodi natukese kaupa on kogu aeg paras. Tal on muidugi soojustatud maja ja pliit annab ka sooja. Kui me ükskord sinnamaale jõuame, et soojustus igal pool seinas ja köökide vaheline sein lõhutud, siis peaks meil umbes sama seis olema.

Söed olevat hea ahju jätta ja nende peale hiljem uus tuli teha. Millal õige siibri kinni panemise hetk on, seda ma küll täpselt ei tea. Pottsepp ütles, et tema teeb seda siis, kui leeki enam pole. Mõned ütlevad, et peab täitsa ära kustuma. Kuskilt olen lugenud, et kuni tuli on sinine, seni ei tohi. No et võimalikult palju soojust saaks salvestatud, aga samas vingugaasi ei tekiks, eks.

Mis tuletab meelde, et peaks vingugaasi andurid, mis suvel mingil põhjusel toa seintelt maha võetud sai, tagasi panema. Seni olid magamis- ja elutoas, aga nüüd… Peaks äkki ühe hoopis lastetuppa panema? Suitsuandur pole kah üleval… Kinnitus vist katki. Maha pekstud sai see vist siis, kui ükskord põlev halg pliidisuust välja kukkus :P No ja üleüldse, suitsuanduri koht polegi ju köögis, olen igalt poolt kuulnud (aga seal ta meie sisse kolides oli). Peaks ka kuskile mujale panema vist? Aga mis ma teen, kui kinnitus katki, pean uue anduri ostma või? Argh, mul pole ÕRNA aimugi, kus kõik need kolm isendit asuvad. Remondisegadus, teadagi. Pean otsima hakkama.

Ahjaa, Nele – pottsepp ütles, et glasuurpottidest ta ei ehita, aga lihtpottidest on teinud küll. Üldiselt tundub, et enamik tema toodangust on siiski tellistest.

  4 Responses to “Nagu päris!”

 1. Andurit ei tohiks panna duširuumi, ventilatsioonikanalite vahetusse lähedusse ega kööki, kuna seal tekkivad aurud ja gaasid võivad andurisse sattudes valehäireid põhjustada. /http://www.tamrex.ee/

 2. Vinguandur soovitatakse panna nii kõrgele, et voodis magades pea jääks veidi kõrgemale andurist.
  Ving on õhust raskem, esmalt on täidab põranda, siis hakkab järjest kõrgemale tõusma, tervislik oleks, kui andur ikka enne tööle hakkab, kui ving peani jõuab.
  Minu meelest on kummaline, et suitsuandur nii suure reklaami- ja teavituskampaania sai ja vinguandurist praktiliselt üldse ei räägita. Vingu oma peaks isegi olulisem olema.

  Meie paneme ahjuukse ja siibri kinni siis, kui sinist leeki enam näha ei ole.

 3. Mul sai sama suur ahi eelmisel aastal tehtud. Arvan, et silmapöletiku pöhjustas ahju tegemisest tulnud tolm. Meil oli seda kohutavalt ja sai kyll kiled alla pandud ja nende matid. Ma vist sidusin midagi ka suu ja nina ette, kui koristasin.
  Ma kannan prille nimelt siis kui panen ahju puid(puutolm) ja ka siis kui kypsetan, keedan. (aurud, pritsimised)
  Mul on yle aasta seisnud puud, garaazis, kuid ikka möni suitseb. Ukseklaas on nii ära tuhmunud, mul on yks vahend-Starwax Nettoyeur. Osaliselt ta möjub, aga osa klaasi on nii pintunud mustaks. Kas teate head vahendit?
  Mina panen siibri koomale, aga kinni panen alles siis, kui isegi punast sytt ei ole. Siis peaks asi kindel olema.

 4. Meie sulgeme siibri siis, kui punased söed on ilma sinise leegita ehk siis üldse ilma leegita. Sulgen ahjuukse ja siis minuti päras siibri ka. Kui söed lasta kustuda, jääb suur osa soojast saamata.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.