Aug 072015
 

Vanasti oli fotodega tegelemine üks mu suurimaid hobisid ning fotoalbumid mu au ja uhkus. Viimati lasin fotosid albumi jaoks paberile enne Londonisse kolimist – hiljem olen küll paar korda mingeid laste pilte trükkinud, aga seda peamiselt vanavanemate jaoks ja raami panemiseks.

Londonis olles tekkis harjumus kõik fotod blogisse panna – teen seda siiamaani. Kuna kõik postitused on nüüd avalikud ja kõik fotod üleval, tekkis jälle tahtmine blogist raamat teha. See olekski siis fotoalbumi asemel :) Enne oli hobiks fotode valimine ja töötlemine ning seejärel albumisse paigutamine, nüüd blogimine… Koos kõige eelnevaga. Kaks kärbest ühe hoobiga.

Ainult et fotoraamatud on ikka kuradi kallid. Blurb peaks olema üks soodsaimate hindadega – vaatasin, et seal maksaks 440 lk fotoraamat (kuskilt korjasin üles info, et see on nei max lehtede arv, aga pole kindel, kas see ka tegelikult nii on) veidi üle €100… Lisaks kohale toimetamise kulu. Oeh.

Võib-olla peaks siiski ise välja printima ja köitma… Kui kasutada kvaliteetset printerit ja paksemat paberit, võiks see ju enam-vähem okei olla? Samas ma ei taha väga A4 formaati, tahaks väiksemat… Sellist on jälle omade jõududega kehv teha. No ja üldse pole ma sugugi kindel, kas 10+ aastat blogi annaks kuidagi ühte raamatusse mahutada. Ilmselt peaksin otsast kujundama hakkama ja vaatama, mis hetkel on lehekülgi nii palju, et enam rohkem ei saa. Tõenäoliselt tuleb mitu raamatut :)

Aga kujundama hakata ei saa ju enne, kui on selge, mis formaadis ja kuidas ma seda trükin… Ja ma tõesti ei tea :D Kõige lihtsam oleks vist ikkagi A4 juurde jääda, siis saaks Wordis nokitseda ja jooksvalt vaadata, kuidas printimisega saab. Mu blogi on ju nagunii lihtsalt tekst ja fotod, mingit keerulist kujundamist ei vaja… Ma tean küll, et Word ei ole koht, kus raamatuid küljendatakse, aga no mis sa hing hädaga teed :D

  2 Responses to “Kuidas teha blogist raamatut?”

  1. Tere. Mina olen ühest oma blogist raamatu teinud, Berliinis elamise blogist. Sellest oli hea teha, kuna sellel oli kindel algus ja lõpp. Mina tegin niii, nagu tehakse tavalist raamatut. Kujundasin küljendusprogrammis Adobe InDesign. Kuna minu tööks otsapidi ongi raamatuid kujundada, siis see mulle keeruline ei olnud. Raamatus on 104 lehekülge, formaat A5. Paberi valisin suht paksu, sest osadel lehekülgedel on pildid, teistel jutud ning soovisin, et ka fotod head välja näeksid. Välja tuligi nagu tavaline raamat. InDesigni saab 30-päeva tasuta kasutada ja ma usun, et sa saad sellega hakkama. Raamatut ma ei trükkinud muidugi tavalises suures trükikojas, sest tellisin väikese koguse, 10 raamatut. Praegu on nii palju igasugu pisikesi trükikodasid, kes võtavad ka eraisikutelt tellimusi, kindlasti on Pärnus ka. Mida suurema koguse tellid, seda väiksem ühe eksemplari hind tuleb. Mul maksis üks vist 12 eurot. Tegin raamatust ka mõned fotod, aga ei oska neid siiia kleepida.

    • Hmm. Kui sa jagaks mulle nüüd nõuandeid kujundamise kohta, siis ma võib-olla võtaks selle ristiretke isegi ette :) Ega seal ju midagi keerulist olla saa, lihtsalt tekst kopeerida ja pildid vahele paigutada… Aga sellised praktilised küsimused tekivad, et kui palju peaks jätma tühja äärt – köitmise jaoks siis rohkem vaja… Jne. Pildid võid mulle meili peale saata, ma vaataks hea meelega.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.