Oct 192015
 

Ma panin just sel sügisel mõlemad oma lapsed waldorfkooli järjekorda. Ma loodan, et mingil hetkel jätkavad nad oma haridusteed Sütevakas. KUI erakooliseadust tõesti muudetakse, on olukord pehmelt öeldes nutune.

Ma väga loodan, et seda ei juhtu. Ja petitsioonile allkirja andmine on vähim, mida teha saan. Ma usun, et mu lugejate hulgas on teisigi alternatiivse hariduse austajaid. Kes ilmselt on küll juba isegi kogu sellest teemast teadlikud, aga mõtlesin, et igaks juhuks siiski lingin :)

EDIT: lisan lingi ühele arvamusloole, mis, mis seda teemat veidi lahti kirjutab – Birk Rohelend: riik, maksumaksja ja Eesti laste haridus – ja kopeerin ühe lõigu ka siia:

Kes tegelikult maksab?

Maksumaksjale maksab 2014. aasta andmetel üks riigigümnaasiumis õppiv laps keskmiselt 340 eurot kuus. Munitsipaalkoolis õppiv laps läheb talle maksma 314 eurot kuus. Eraüldhariduskoolis õppiva lapse eest tasub sama maksumaksja praegu 221 eurot kuus. Nii on juba nüüd erakoolis õppiva lapse haridus meie ühiskonnale kõige soodsam. Erakoolide majandamine on läbipaistev, kontrollitud ja efektiivne. Helsingi andmed erakoolide ja munitsipaalkoolide võrdluses näitavad, et erakoolides õppimine on Soome riigile tervelt 18 protsenti soodsam – olukorras, kus kogu kulu maksab kinni Soome riik.

Samal ajal on iga lapsevanemast maksumaksja olukorras, kus ta tasub riigile makse samade proportsioonide alusel, oodates võrdse kohtlemise põhimõttel ka samasuguseid hüvesid. Uue seadusemuudatusega aga maksaks erakooli lapsevanem endiselt kõigi teiste laste riigi- kui ka munitsipaalkooli hariduse sajaprotsendiliselt kinni, oma laste hariduse eest tuleks tal aga suuremas osas ise tasuda. Seega on maksumaksja, kes tahaks oma lapsele sobivat haridust ja on nõus selleks ise ka lisapingutusi tegema, täna sattunud ootamatult topeltkoormuse alla, rääkimata vaenulikest siltidest, mida talle tahetakse vägisi külge kleepida.

  4 Responses to “Kas sina oled juba oma allkirja andnud?”

  1. Ei olnud andnud, nüüd olen. :)

  2. Sama – nüüd olen :) Meil siin on pooleli Maria kooli loomine. Ma arvan, et alternatiivne haridus on natuke nagu eksitav või hirmutav sõnakasutus, tegelikult on ju enamist tegemist riiklikule kavale vastava ja maailmas üldtunnustatud tänapäevasele õpikäsitusele vastava haridusega, mida paraku riigikoolides ei ole rahapuuduse, õpilaste paljususe ja sügavalt juurdunud traditsioonide võimalik praegu veel rakendada. Meil on maavalitsus ja kolledži õpetajakoolitus eraka loomise juures.

  3. Mul on antud :)

  4. Esimesel päeval antud! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.