Jan 302009
 

Mõtlesin, et mõni positiivse peakirjaga postitus tuleks ka vahel kasuks ;)

Uue plommi panemine läks maksma 650 krooni – sellest ühekordsed vahendid ja visiit 75, tuimestus 100 ning täidis 475 krooni. Oskab keegi öelda, kuidas mu kulutused Tartu hambaarsti üldise hinnaklassiga võrreldes tunduvad? Minu meelest tiba kallivõitu…

(Ei hakka üldse rääkimagi sellest, et UK-s on hambaravi kuni aastase lapse emale tasuta ja kogu selle praeguse rahajama valguses tundub kolimine ehk enam mitte nii õigustatud olevat. Aga küll see jama saab korda!)

Silmaga nähtavaid auke polnud, seega oli rasedusaegsest kaltsiumi söömisest kasu. Lõpliku kindluse annaks röntgenipilt, aga selle teeb millalgi hiljem. Muud uudised on suhteliselt teada: mul on igemepõletik ja hambakivi. Kolme-nelja kuu pärast, kui hormoonid on paika loksunud, pean kõigepealt sügavpuhastuse tegema, siis saab põletiku välja ravida. Esihammaste iluraviks (kaks neist on suretamisest tumedad) on ka selle arsti hinnangul tõenäoliselt ainus võimalus kroonid panna, sel juhul neli tükki ning kokku läheb see lõbu maksma umbes 20k. Hambasisene valgendamine ei anna minu hammaste puhul tõenäoliselt tulemust ja suure täidise hulga tõttu võib hammas selle protsessi käigus üldse murduda.

Niisiis 650 krooni vaesem ja midagi uut eriti teada ei saanud. Vähemalt võin rahul olla, et hambad rasedusaja nii hästi üle elasid ja et mul nüüd uus plomm on – saab jälle mõlema suupoolega süüa :)

Piima hinnast nii palju, et kui 2. jaanuaril maksis Pere piim Maximas veel 7.80 ja alates 7. jaanuarist on hind olnud 7.10, siis Kaubahalli Comarketi Tere piim maksis 9. jaanuaril 7.90, 14. jaanuaril 7.50 ning täna juba 6.90! (kuupäevad on siis vastavalt sellele, kuidas ma mingisse poodi sattusin ja hinnalanguse avastasin)

Piim on teatavasti asi, mida meie peres meeletutes kogustes tarbitakse, seega hoian selle hinnal kõige teravamalt silma peal. Jaanuarikuu jooksul oleme näiteks seni ostnud 43 liitrit piima ning vahepeal, kui ema neli päeva siin oli, ostis tema ka kindlasti – neid pole mul lihtsalt kirjas, sest meie ei maksnud.

Üleüldse saab aina selgemaks, et Maxima hindadesse tuleb väga suure ettevaatusega suhtuda – piim on hetkel Comarketis isegi sutsu odavam, Tere 400g 20% hapukoor maksab Maximas 10.40, Comarketis ainult 9.50 (ehkki kõige odavam tuleb Maximast ostetud 500g Farmi hapukoor, mis maksab 9.80) ning siis veel muidugi eilne fooliumi hinna 7-kroonine vahe Maxima kahjuks…

Samas on endiselt mitmeid asju, mis on Maximas tunduvalt odavamad – hakkliha kilo on 50 kr (Comarketis on ainult kinnised pakid, millest odavaima kilohind vist ca 80 kanti), 10 pakki pabertaskurätte saab 9.90 eest, liiter vaniljejäätist on 13.80 jne. Ega polegi muud teha, kui teraselt hindu jälgida ja meeles pidada, kust mida odavamalt saab. Vähemalt on hea teada, et meie põhiline kuluartikkel piim on kodupoes täiesti arvestatava hinnaga :D

Mulle kusjuures kohutavalt meeldib hindu uurida, kõige odavamat otsida ja üldist statistikat teha – ma teeks seda ka siis, kui meil raha rohkem oleks. Praegu on peamine häda pigem selles, et poes käies on laps enamasti kaasas ja siis tuleb kiiresti teha, sest käru poodi sisse võttes ärkaks ta pikemat aega soojas ruumis viibides üles ning kui Mees käruga välja jääks, hakkaks tal minu tundidepikkuse hinnauuringu peale lihtsalt külm. Aga noh, eks ma võimalust mööda ikka uurin ja valin – kodune statistika aitab ka kaasa.

Minu jaoks ongi kõige šokeerivam see, et nii mitmed asjad on kesklinnas asuvas Comarketis odavamad kui väidetaval säästuketil Maximal – aga iseenesest ju väga meeldiv, ei pea kaugelt tassima. Kõige odavamalt saaks ilmselt ikkagi Säästumarketist – sinna pole pärast Eestisse tagasi kolimist pea kordagi sattunud, sest kõik nende poed jäävad meie igapäevasest marsruudist kaugele. Samas peaks vist ikka korra käima ja üle vaatama (Google Mapsi andmetel on lähim neist Tuglase tänaval – 2,3 km) – kui mingeid asju oluliselt odavamalt saaks, võiks vahel ju kaugele ka jalutada – vähemalt seni, kuni meie rahaline seis eriti niru on. Kui asjad jälle joone peale saame, siis piisab Comarketi, Maxima ja turu vahel valimisest.

Turg, kusjuures, mis iseenesest peaks ju ka kõige odavam koht olema, pole seda paljude asjade puhul enam ammugi. Eesti päritolu puu- ja köögivilju ning muid juurikaid on sealt muidugi hea osta, Nurme kohviku pasteeti, mune ja liha vist ka – aga hakkliha oli näiteks Mehe väitel nii kahtlase välimusega, et jäigi ostmata, piim on ka kallis jne jne jne.

Oskab keegi Tartus veel odavaid toidupoode soovitada?

  7 Responses to “Hammas on korras ja piima hind langeb”

 1. Piim Rimis ja Säästumarketis (Tere tehtud) – 5.80
  Maximas (Leedu oma) – 5.80

 2. Ma ei tea kusjuures, miks me üldse Rimis ei käi – sõber Google Mapsi andmetel on sinna kõigest 1,7 km. Leedu piima Zeppelini Maximas ei müüda, aga seda ma ei tahaks osta ka – eelistan ikka eestimaist.

  Peab tõepoolest Rimi üle vaatama, sealne hinnatase on mu teada nagunii Comarketist odavam.

 3. Äh, Maxima läheneski asjale selle kavala mõttega, et poodide avamise aegu olid hästi odavad hinnad, aga nüüd on juba päris mitmed asjad kallimad kui mujal, aga kes see seda enam tähele paneb; avamisaegsete odavate hindadega kujunes sisse harjumus neis käia. Alles paar päeva tagasi oli postimehes üks artikkel ka selle kohta, kus muuhulgas täitsa mitut hinda võrreldi. Ja siis siunati, et inimesed käivad Maximas, ostavad Leedu kaupa, mis on Eesti omaga hinnalt võrdne või sutsu kallim, aga Eesti ettevõtlus niimoodi sureb välja…
  Mind õnneks asi eriti ei puuduta, mul pole mitte kuskil Maximat läheduses ja sellepärast seal ei käia ka, eks ma tunnen end siis paremini, et ei edenda Leedut Eesti asemel :D

 4. Sa kindlasti tead seda, et alla 1-aastase lapse ema saab 450.- hambaravihüvtist aastas? :) Selleks pole muud vaja teha, kui esitad haigekassale avalduse ning hambaravi eest tasumist tõendava tšeki. Avalduse blanketid olid vanasti vähemalt haigekassa kodulehel olemas. Mõne aja pärast kannavad hüvitise sulle arvele.

 5. Tean-tean, blankett anti hambaarsti juurest kaasa ka, otsisin just viis minutit tagasi pastakat, et täitma hakata.

  Asi on pigem põhimõttes – närused 450 kr (sest olgem ausad, hambaravi mõistes ei saa selle eest suurt s*ttagi) vs aasta tasuta ravi.

  Rahahäda on ka just PRAEGU kõige suurem, paari kuu pärast pole asi enam nii hull.

  Aga ega’s ma sellepärast taotlemata ei jäta – kõik raha tuleb ikka vastu võtta, mis seadusega ette nähtud on :)

 6. Hambaravihüvitist maksti 2 x aastas 25. jaanuar ja 25. juuli s.t selleks ajaks kogunenud tsekid. Nii et seda raha ei pruugi nad varem anda. Aga Tallinna hindadeni hambaravis on kasvuruumi väga palju. Mul läks 1500-1800 krooni kord, kui juureravi käisin tegemas.

 7. muideks, tuglase tänava saastamarketis on minu arust täitsa pandavad puu- ja köögiviljad – nii oma välimuse, kui ka hinna poolest. ja siis on seal sellist toredat toodet, nagu KALKUNIHAKKLIHA. ja saastaka kohukesed on ka parimad (kuigi taimerasvaga). mulle saastakas meeldib – ku ilmad vähe kevadisemaks lähevad, siis 2.3 km on kärutada täitsa mõnus maa.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.