Apr 162009
 

Mäletate, ma sattusin kunagi vaimustusse päkapikumajadest?

See mõte pole mul kunagi ununenud. Samas on tekkinud õigustatud kahtlused seoses Eesti kliimaga – meie ilm on UK omast tunduvalt külmem, kas ikka saab…? Lugesin tollelt lehelt, kuidas nad korraldavad talguid, kus saab teisi aidates praktilist nõu, et siis juba ise ehitada ja mõtlesin, kui äge oleks nendest osa võtta – ainus häda, et me ei ela enam Inglismaal.

Ja täna Bioneeri lehel surfates avastasin sellise lehe nagu juured.ee, kust lugesin, et ka Eestis ehitatakse savimaju (sellel lehel on ka veel infot) ja ka Eestis on selline talgu-koolitus täiesti olemas. Hämmastav!

Nii et päkapikumaja Eesti tingimustes on täiesti olemas. Vau, vau, VAU!

Mul on muidugi omad kahtlused ja küsimused. No näiteks – kuidas on lood veevärgiga? Kuivkäimla pole just minu unistus, kaevust vee toomine samuti mitte. Veevärk PEAB normaalne olema – kraanid, dušid, WC jne. Kui seda ei saa, siis ma tõenäoliselt matan kogu savimaja mõtte üldse maha :P Uurisin ja lugesin nondelt lehtedelt küll, aga oma küsimusele vastust ei leidnud. Ok, kuivkäimla ehk isegi tuleks kõne alla, aga kuidas muu veevärgiga lood on? Mulle tundub palju südamelähedasem see kahefaasiline (või kuidas iganes seda nimetatakse) veesüsteem, kus duši- ja kraanivesi lähevad teisele ringile WC loputuskasti…

No ja elekter ja internet :) Ja muud eluks vajalikud asjad. Ok, kui on elekter, siis netti tänapäeval ikka saab, Kõu ja mobiilifirmade pakkumised ja mis kõik veel. Aga kas elektrisüsteemi ongi siis ka nii lihtsalt võimalik ise tekitada enda ehitatud majja? Tundub paras utoopia :P

Ja kas savimajale saaks külge pookida kõiki neid päikeseenergiat kasutavaid seadeldisi ja muud taolist, mida nende nö kallite ökomajade juures kasutatakse?

Ja kas savimaja on võimalik ehitada nii suurelt, kui ma parajasti tahan? Mitte et ma tahaks mingit hirmsuurt häärberit, aga kui ma näiteks tahaks viit magamistuba (no umbes selle mõttega, et endale, kolmele lapsele ja külalistetuba, irw) ja kahte vannituba, kas see kõik ei ole juba liiga priiskav ja ei lähe seetõttu looduslähedase eluviisiga vastuollu? Samas ma tõepoolest tahaks, et mul oleks ükskord päris oma vannituba, mida teised ei kasuta ja lastele on ikka ju oma tuba vaja ja külalistele võiks ju ka oma nurgake olla (ei pea üldse suur olema, aga ikkagi eraldi)…

Aga kui kõigile nendele probleemidele rahuldav lahendus on, siis ei näe ma küll mitte mingeid takistusi. Ehitame savimaja!

Ma tahaks sinna koolitusele minna. Ei ole küll odav lõbu, aga kahekesi registreerudes oleks 30% soodsam – nädal aega kahele maksab ~8000 kr, mis sisaldab peale koolituse ka toitu 3x päevas. Ööbitakse telkides :)

Mees magab juba, ei saa oma avastust temaga jagada – eks ta homme uurib ja ütleb oma mehesõna sekka :P Aga tõepoolest – kogu see teema sai järsku tunduvalt reaalsemaks.

Põnev!

No ja siis veel see põnev artikkel – kui köögivilju tõesti mitte midagi tehes kasvatada saab, siis võiks minagi selle suuremalt ette võtta ja kõik vajaliku enda tarbeks ise kasvatada…

  6 Responses to “Päkapikumaja Eestis – tundub, et tõesti võimalik?!”

 1. miks oma ehitatud savimajja ei saa elektriskeemi teha ja ehitada? ma ei näe küll mingit takistust. Või kui on mingi takistus, valgusta mind.

 2. Ise elektrit tehniliselt ikka panna ei saa. Selleks et EE su võrku ühendaks, peab sul olema elektrivõrgu projekt ja teostajaks elektrik, alles siis võtavad jutule. Me ei tohtinud sügisel ise kaitsmekappigi ilma elektrikuta ümber tõsta.
  Ja mis tasemest sa räägid? Elame maal – on elekter, on internet, on kanalisatsioon ja on veevärk. Peale alajaama remonti pole elektrikatkestusi ka olnud, niiet tase on väga hea. Eriti joogiveel.

 3. Saab küll, selles ma ei kahtlegi. Isegi kanalisatsiooni saab, ma juba lugesin. Mulle tundub utoopiana lihtsalt see, et ma ISE ehitan maja, ISE panen elektri sisse, ISE ehitan kanalisatsiooni :) Ma olen nende asjade koha pealt väga eluvõõras inimene. Aga kõike peaks olema võimalik õppida – keerulisemate asjade puhul teenust sisse osta või abi küsida.

  Küsimus on selles, mis tasemel see kõik on. Ma olen ikkagi teatud mugavustega harjunud ja kui mõnest asjast võiksin loobuda, siis mõnest teisest asjast kindlasti mitte :P

 4. Minu arvates pole ka mingit vahet, kas maja on ehitatud maale või linna. Mugavuses ei ole ju erinevust. Ja mina arvasin, et “ise tegemine” tähendabki ka sinu jaoks seda, et kutsud litsensiga elektriku, kes teeb sinu skeemi järgi :D See ju ongi “ise”. Teine variant on, et ehitusfirma teeb koos muude töödega.

 5. No ma olen nende asjade koha pealt veel nii eluvõõras inimene, et ma pole jõudnud endale põhjalikumaid ehitustõdesid selgeks teha ;)

  Eks ta nii ongi, et maja ehitaks ehk sõprade abiga talgu korras suht ise (nagunii on ka seal midagi, mida päris ise ei saa ja vajab teenuse sisseostmist asjatundjamalt – uksed-aknad vms ehk), elektrisüsteem tuleb kindlasti elektrikult ja kanalisatsioon… Selle kohta veel ei teagi.

  Ega’s muud, kui tuleb ennast põhjalikult harima hakata. Päris sellist plaani pole ju kunagi olnud, et lähen löön homme labida maasse ja kukun ehitama :D Kõigepealt ikka aasta-paar uurimist ja plaanimist ja raha kogumist, siis ehk…

 6. Igal juhul jõudu ja edu ja entusiasmi säilimist sulle! Asjad maksavadki palju ja tekib palju “peidetud” kulusid ja säärased projektid kujunevad sageli kallimaks kui loodetud, aga peaasi on tahtmine teha asju viisil, nagu sulle meeldib – siis on kõik võimalik :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.