Apr 172009
 

Lugesin Ekspressi artiklit noorest perest, kelle elu on tänu koondamisele suht pees, sest kaelas on hirmsuur eluasemelaen + autoliising ja elustiil on siiani olnud suhteliselt muretu. Ma ei hakka nende valikuid kiitma ega laitma – loodan lihtsalt, et nad saavad omadega hakkama ja tulevad sellest kriisist välja paremate ja praktilisemate inimestena.

Mõtlen lihtsalt, kui hea meel mul on, et ma olen ikka veel nö “vaene”, et ma pole oma eluga veel midagi suurt peale hakata jõudnud. Mul on järsku nii hea meel, et ma elan siiani üürikas, et mul pole kaelas ühtki laenu peale õppelaenu (millest on järel nii vähe, et see pole eriti mainimist väärt) ning et mul pole veel karjääri ega kutsumust. Mul on hea meel, et olen pidanud kogu aeg läbi ajama vähese rahaga (paradoksaalsel kombel on minu rahaline seis nüüd, majanduslanguse ajal, tunduvalt parem, kui see kunagi olnud on), nii et olen harjunud kombineerima ja säästma ja igalt poolt kokku hoidma – minu jaoks on see peale vajaduse ka lõbus ja põnev väljakutse.

Kui ma oleksin teinud paar aastat tagasi teistsuguseid otsuseid, võiks ka minul ehk olla praegu karjäär pealinnas ja miljoniline eluasemelaen. Ja ma tänan kõiki kõrgemaid jõude, et mul seda pole.

Nüüd on kõik teed endiselt valla. Olen avastanud rohelisema eluviisi ja alternatiivsed võimalused oma kodu soetamiseks. Jah, ma ei tea veel päris täpselt, kas see on minu jaoks ja kas see on üldse reaalne ja teostatav. Tähendab, on teostatav, seda kindlasti, aga kas see sobib meile, selles on küsimus. Igal juhul on meil valikud. Me saame kõiki variante põhjalikult kaaluda, mitte miski ei takista meid valimast just endale kõige sobilikumat.

Tööd tuleb nagunii teha, ilma selleta ei saa. Isegi kui me valime selle tee, et kolime metsa enda ehitatud savimajja, kasvatame oma juurikaid ja küpsetame leiba… Siis ikkagi tahaks ju kõiki neid teisi mugavusi – reisida (jah, vahel ka lennukiga ja kaugele), osta mõningaid asju ilma hinda vaatamata (näiteks kvaliteetsemaid riideid või tehnikat – kindlasti mitte mõttetu firmamärgi pärast, aga et oleks siiski võimalik valida kvaliteetsemat ja kallimat – st VAATAKS hindu, aga ei valiks ilmtingimata olude sunnil kõige odavamat)… Ja nii edasi. Kombineerida ja miksida odav, säästlik, tervislik ja lokaalne looduslähedane eluviis tänapäeva tavaliste mugavustega :) Selleks kõigeks kulub ikka omajagu raha.

Aga me saame püüelda selle suunas, et leida enda vajadustele sobiv töö, mis ei tähenda ilmtingimata linnas kontoris istumist ja ületunde.

Kõik teed on ikka veel valla ja me saame ise teha kõige õigemad valikud. Pole midagi, mis pärsiks ega tagasi hoiaks. Me võime teha kõike, mida enestele pähe võtame.

See on ütlemata hea tunne.

  4 Responses to “Vaesus teeb suisa rõõmu”

  1. Sama siin. Ja on hea tunne küll :-)
    (Peaasi vaid, et töö kuhugi ei kaoks.)

  2. Minulgi sama seis. Majandustõusu ajal oli kohati tunda survet laenuvõtmisele ja kodusoetamisele. Nii mõnedki tuttavad kütsid takka, et muidugi võta laen ja osta kodu. Ja oi kui hea meel mul on, et see siiski tehtud ei saanud. Ei ole eluasemelaenu, autoliisingut, piiks-piiks laenu ega midagi muud. Õppelaen on, aga see ei sega.

  3. Ühinen sinu ja eelkommeneerijatega. Hea on praeguses natuke ebakindlas Eestis olla ilma kodulaenuta ja autoliisita.
    Me kusjuures plaanime ka maja ehitust ilma suure pangalaentsita, mitte küll ökot aga ise tehes ja osalt oma metsa materjalist.
    Edu unistamisel, kui midagi tõeliselt soovid, läheb see täide :)

  4. Ja mina käisin paar päeva tagasi külas mehel, kes Saksamaalt Assooridele kolis, et just põõsa all endale oma keemiavabu juurikaid kasvatada, allikast joogivett tuua ja ise ehitatud kivimajas elada. Ja ta teeb seda juba 20 aastat. Tõsi küll; “savionnis” on olemas küte, vesi ja internet, ja ka auto on peres olemas. Lahe aga on see, et kui naisel sellisest peost suhu elust villand sai, ja ta tagasi Saksamaale kolis ja edukaks hakkas, siis lapsed otsustasid üksmeelselt isa juurde jääda,

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.