Kui palju kahesele multikaid lubada?

Kuni Eestisse tagasi kolimiseni ei teadnud Plika multifilmidest praktiliselt midagi. Hea küll, pingviinimultikat vaatasime, kui tal küüsi lõikasime, aga see oli ka kõik.

Viie ema juures elatud kuuga (alates 1a7k) sai Plika aga telekaga liigagi hästi tuttavaks. Vanaisa kogu aeg vaatas midagi, näitas Plikale ka multikaid. Minul olid keerulised ajad, ei suutnud kogu aeg lapsele tähelepanu pöörata, seega läksin kergema vastupanu teed ja lasin tal teleka ees istuda.

Ma ei oska isegi arvata, kui kaua aega Plika iga päev teleka ees veetis… No mõni päev võis vabalt mitu tundi tulla.

Nüüd kolisime lõpuks omaette, rõõmustasin siiralt, et telekat enam majapidamises pole. Aga arvuti on ju ikka. Plika nõudis oma papagoid, meil oli vaja omi asju teha, hiljem see tohutu energiapuudus, seega on Plika praegugi kaugelt liiga kaua aega ekraani ees veetnud.

Ma tahaks sellele asjale nüüd range piiri peale panna, samas üle pingutamisel ei näe mõtet, st täielikku multikakeeldu pole mu meelest ka vaja. Surfasin natuke netis ringi ja vaatasin, alla kahesele ei soovitatud üldse telekat (no multikad arvutist ju pmst sama asi), kahene ei tohtinud mingi artikli kohaselt üle kahe tunni päevas vaadata, teised ei soovitanud üle poole tunni.

Täna ma ei teinud ühtki arvutit enne üldse lahtigi, kui mul lõpuks peale kella ühteteist aega hommikust süüa oli, see on minu hommikune arvutitund. Plika nõudis mitu korda papagoisid, aga ütlesin, et tulevad hiljem… Nii et multikaid on ta nüüd viimased 15 minutit vaadanud, kuni mina seda postitust kirjutan. Lubasin tal ühe 6-minutilise multika veel lõpuni vaadata ja ütlesin, et siis lähevad papagoid ära. Aga õhtupoole nõuab kindlasti jälle ja terve ülejäänud päeva teda arvutist eemal hoida oleks liiga raske.

Vähemalt sellega olen rahul, MIDA ta vaatab. Need papagoi ja Lolo-Pepe multikad on mu meelest armsad ja sobivad kahesele küll. Muumi samamoodi, seda vaatab küll harvemini. Ahjaa, Hippo & Dog on veel üks lemmik, no see, kus nad Lion Sleeps Tonight laulavad, pole nagu ka häda.

Aga jah, mis ajale peaks piirama? Kuna sõltuvus on paraku juba tekkinud, siis on piirid vajalikud, ise tegin endal elu raskemaks. Kaks tundi tundub liiga palju, pool tundi terve päeva peale armetult vähe 😛 Tunnike ehk ei tapa? 3×20 minutit päevas vms…

6 thoughts on “Kui palju kahesele multikaid lubada?”

 1. jälle sa oled minu eest tubli töö ära teinud. Sest ma just mõtlesin ükspäev, et peaks uurima kui palju üks 3 aastane võiks päevas multikaid vaadata.. sest meil ju telekas ainult multikate peal käibki… siis kui sööme, väljas oleme, või teises toas millegagi tegeleme, siis ainult ei vaadata 😕
  Kuigi nüüd, kui kommunikatsioone mingi aeg ei olnud üldse, jäi ka ellu 😀 Ootan tegelt juba seda, et saaks sektsioonikapi, siis paneks puldid kusagile kõrgele, et ta saab neid ainult siis, kui ma luban. Muidugi on ju oht, et ta saab ka sealt need kätte 😕

 2. Mul käib nelja-aastane õetütar Jänku Jussi vaatamas. Sealt õpib ta päris palju. Aga max pool tundi korraga (et saaks vahepeal omi asi teha) ei lase me tal seal olla. Siis teeme jälle midagi muud jne.

  Tean, et õde paneb kodus küll telekast pikema multika või filmi peale, aga see on rohkem taustaks, sest väike preili mängib samal ajal oma nukkudega või siis kui vaatab, siis jääb mingi hetk teleka ette lihtsalt magama.

 3. Minu kahene vaatab peamiselt muumisid, ühe plaadi peal on neid 4 ja on olnud päevi, kus ta vaatabki kõik järjest ära. Tavaliselt ta muidugi kõnnib vahepeal teise tuppa mängima. Teadlikku telekapiiramist meil ei ole, sest lapsed on päeval nagunii lasteaias ja seal tegeletakse muude asjadega.

 4. Kui ma uudiseid üldse loen (ja seda juhtub harva), siis Postimehest. Aitäh lingi eest! Minu sisetunne on niisiis täiesti õige, tund on maksimaalne mõistlik aeg, nii pisikese puhul pigem sutsu vähem.

  Ja seesama Kinnuneni raamat on mul ka just pooleli, ma lõpetasin küll alles kaheaastaste kohta käiva peatüki 🙂 Väga asjalik raamat on!

 5. Täitsa uskumatu, kui sarnased aktuaalsed probleemid mul taaskord on 😀 Mul on peaaegu kahene telekasõltlane… ja ei oska piirata seda 🙁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top