Feb 152011
 

Meil saavad puud kohe otsa – ajastus on muidugi suurepärane, kõige külmemal ajal. Tavalise ilma puhul jätkuks ilmselt nädalaks, praeguse temperatuuriga kuluvad kiiremini.

Ema saatis mulle laupäevasest lehest välja kirjutatud kuulutused, eks ma homme helistan ja uurin, kust juurde saaks. Hind on nagunii kirves, normaalse mõistusega inimene veebruaris puid ei osta. Kõige rohkem kardan aga seda, et kuiva puu pähe märga pähe määritakse – see pidavat levinud pettus olema.

No ja siis muidugi soovitavad mõned üldse puude asemel puitbrikett võtta, teised jälle laidavad. Turbabriketti on meil kodus terve hunnik, tellisime kuu aega tagasi tonni. Aga no see kõlbab alles siis, kui elamine juba soe, et tuld all hoida… Puitbriketti me prooviks ühe paki ostsime, aga pudises ja ei jätnud kuigi head muljet.

Nüüd ma siis ei teagi. Abikaasa arvab, et viis ruumi puid oleks juurde vaja (memm ütles, et tal läks ühe kütteperioodiga 12, meile jättis ta 8, enam-vähem klapib). Ei tea ka kedagi, kes oskaks usaldusväärset müüjat soovitada… Peab vist lihtsalt heale õnnele lootma.

Sellest, mis puud kütteks parimad on, ma kah eriti sotti ei saanud. Tean, et okaspuud pilluvad hirmsasti sädemeid… Kaske kiidetakse, aga samas öeldakse, et pigitab, mis on halb. Haab kütvat kehvemalt, aga puhastavat korstent pigist. Kuskilt lugesin, et saarega võib ahju lõhki kütta. Lepp siis on ainuke normaalne või? Nojah, jällegi, eks homme helistab ja vaatab, mida üldse pakutakse…

  6 Responses to “Pliidikütte lõbud”

 1. lepp on jah, hea küttepuu, natuke võiks kaske ka sees olla…

  a mis mõttes "tuld all hoida"… sa hoiad terve päev tuld ahju all? kui sul mingi väga eriline ahi või süsteem ei ole, siis küta ahjutäis ära ja pane kõik siibrid kinni – ahju kivid salvestavad soojuse ja hakkavad siis kiirgama… tule all hoidmine ei anna sulle mitte midagi, kütad korstnasse, ilma…
  kui on tõesti väga väikese koldega ahi, siis ehk kaks ahjutäit… aga et tuld all hoida – ma olen eluaeg ahjuküttega majas elanud – ma küll ei saa aru, milleks see hea võiks olla…

 2. Meil pole ahju, Pioneer pliit kütab lisaks köögile ka tube – üht soojamüüri, teist radikatega, vett soojendab kah :P Kui ükskord renoveerimise käigus maja korralikult soojustatud ja ahju ehitatud saame, läheb elu palju kergemaks.

 3. aa, ma ise ka vaatasin peale postitamist, et sul oli kirjas "pliit"… mul on muide sarnane süsteem, et köögist köetav pioneerpliit kütab elutoa soojamüüri, ühte radikat ja ühte boilerit… seda ma kütab praeguse külmaga kaks korda, korvi täis (2-3 koldetäit) puid hommikul ja sama palju õhtul…

  teisi tubasid kütame koridorist köetava suure ahjuga…

  meil sai hiljuti elektriküte ka sisse, aga kasutame peamiselt siis, kui reisime… oleme puuküttega nii ära harjunud, et ei oska ilma kuidagi olla… hoopis teine õhk ja lõhn ja toalilled kasavad hästi :) …

  aga soojustage jah, kui meie oma maja ära soojustasime, oli esimene talv kohe imelik olla – tuul ei liigutanud kardinaid, jms… st, oli väga abiks küll…

 4. Sain ka eelmisel laupäeval 30 kotti lehtpuid kelrdisse. Novembri kuus tellitud 30 kotti okaspuud olid liiga peeneks lõhutud (ahju jaoks) ja on kõik rohelise või halli hallituse all, sest olid tuues veidi lumekirmet saanud. Asine värk on biohalud – päevalilleseemneõli tootmisjääkidest pressitud kraam, põleb kena sinise leegiga. Aitab niiskemaid puid järele ja jääb ise kauaks hõõguma veel peale leegi kustumist. 8 kr maksis paremates poodides veel 28 krooni piires.

 5. Marta, kui soojustatud ja ahju ehitatud saame, siis vast piisab ka päevas paar korda kütmisest… Praeguse ilmaga peab tuli kogu aeg all olema, muidu on hirmkülm.

  Aga suures märja puu hirmus otsustasime ikkagi puitbriketi kasuks – arutasin Abikaasaga, ta helistas tollele tüübile, kelle käest turbabriketti ostsime, ülehomme tuuakse pool tonni koju. Tonn oli 150 euri umbes, poole kaupa veidi kallim, aga Abikaasa arvas, et ei julge kohe nii palju.

  Eks me siis katsetame ja vaatame, ehk saame hakkama.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.