Feb 272011
 

Uurime ja töötame ikka vaikselt selles suunas, et igasugu remondi osas targemaks saada. Hoolikas plaanimine, igasugu load jne – see võtab nagunii küllalt kaua aega. Ja väiksemaid asju saaks ehk juba kevadel nokitsema hakata, et siis suvel täie rauaga peale lennata.

Igatahes… Abikaasa rääkis hiljuti oma ehitajast õemehega maja soojustamise teemadel ja too arvas, et me peaks ikka uued aknad panema – et vanasid võib küll renoveerida, aga nii soojapidavaks neid ikka ei saa. Meie rahakott kõigi akende vahetusse kuigi hästi ei suhtuks, renoveerimise idee on ka taaskasutuse koha pealt palju südamelähedasem. Nii et ma siis täna natuke otsisin ja lugesin netist.

Vaatasin seda videot. Mõtlesin, kas on üldse mõeldav, et me suuremas osas omade jõududega hakkama saaks. Nad ütlevad küll, et kui pealehakkamist on, siis saab, aga kas meil on, selles on küsimus :P Mu ema ja mitmed teised ütleks nagunii: teil on niigi palju tegemist, muidugi ärge hakake ise jamama, jääb igavesti venima, kasutage spetsialisti abi. Aga samas lugesin mitmest kohast, et see taastamine on sageli kallim kui uute ostmine – just sellepärast, et kõik on käsitöö ja võtab tohutult aega.

Ja siis ma lugesin veel siit, et umbes 1960. aastateni tehti korralikke aknaid, sealt edasi on kvaliteet juba kehvem. See maja ehitati küll eelmise sajandi esimeses pooles, aga plaani pealt on näha jooksvate uuenduste ülevaatuse  ajana 1985 – ja aknad vahetati ka millalgi siis. Ehk et – need praegused vist siis pole just parima kvaliteediga.

Mingit üldist seisu pole me muidugi vaadata ega hinnata üritanudki, eks sellest sõltu ka üht-teist. Asjatundja peaks ikka pilgu peale viskama.

Aga praegu võin ju siin ise uurida ja mõelda. Saan vähemalt natuke targemaks, kasvõi teooria poole pealt.

Ahhaa, aga aknad muidu on meil umbes sellised:

CIMG3221

CIMG3224

  8 Responses to “Akende renoveerimisest”

 1. Pole ma mingi spetsialist, kuid Sinu maja aknad on ikka väga korralikud :

  Võrreldes nende akendega, mis minu majal olid.

  Julgustan Sind sellega, et ilma igasugu ettevalmistuseta asusin oma maja kaheksa akna (need kusagil aastast 193x) kallale. Paljudel juhtudel oli aknaraam mul vaid neljas tükis käes. Seejuures aknaraamid pisut keerulisemad kui tavaline ristkülik. Kokkuvõttes – täiesti teostatav. Tolle hetke kokkuhoid oli umbes 30-35 tuhat krooni.

  Seejuures rahaliste võimaluste avanedes vahetaksin nüüd küll pakettpuitakende vastu kogu mänguga. Aga selle rahaga on nii nagu on – siis ja praegu.

 2. Sinu maja aknad täitsa nitsevoo :) . Meie majal olid nad nii läbi, et kui akna eest võtsime, siis ikka üliettevaatlikult, et klaas päris välja ei kukuks. Neid aknaid polnud aastaid avatud ka sel lihtsal põhjusel, et alumine raamiosa kukuks siis ära :) .

  Kuna meil pole ka rahakott puuga seljas, siis tellisime ühe erategija käest taluaknatüüpi puitraamidel topeltaknad, millel välimised on pakettklaasidega. Hinnast niipalju, et viis akent (1.2 x 0.9 – akna üldmõõdud koos lengiga) läks 15 000.- aasta ja kaks kuud tagasi.

 3. mina soovitaks teil arvutada seda, et 1) kui palju teil aknaid on 2) kui palju abikaasal ja sul vaba aega on. Vbolla tuleb ikkagi odavam tellida keegi kes teeb aknad korda või tasub lasta teha uued aknad. Meil olid majal ka vanad aknad. Mässasime terve suve ja ausalt, lõpuks oli kopp täiega ees. ja ega sellest suurt tolku ka polnud. Soovitan lasta pakettklaasid teha raami. siis on ehk soojem ja mõtekam.
  Mõned aastad hiljem lasime ikka puitalumiinium aknad teha. Ühekordsed- valgust rohkem, lihtsam pesta. Oleme rahul. Lasime aknad teha http://www.rehpol.ee/
  Aga siinkandis on 1 asutus kes teeb vanadele majadele uusi aknaid http://www.nounipuit.ee/ pidid olema hea hinna ja kvaliteediga. eks teevad üle eesti. Küsige pakkumisi ja siis saate teada kas tasub oma aega akendega mässamisele panna.
  Soovitus lihtsalt.
  Jaksu

 4. Kremoonidega aknaid ei pandud ju enam 80ndatel. Need näivad ikka vanemad ja korralikumad.

 5. Meie maja on ehitatud aastal 1910. Mõned aknad on veel algupärased, aga suht kehvas olukorras. Osad aknad on uued pandud, osad veel uuemad. Ja neil kõige uuematel on aknad suure külmaga jääs.
  Kuna meie ei viitsi mässata vanade akende renoveerimisega (mul muudki teha) ja ma ei taha ka neid eriti, siis laseme millalgi kunagi teha omale täitsa uued (puidust ja 3x) aknad kogu majale.
  All korrusel on 9 akent, üleval 2 suurt, 3 väikest ja 2 õhutusakent.
  Nii, et väga kalliks läheb.
  Aga millal me rikkaks saame, seda ei tea keegi, nii kaua on vahetamata :)

 6. Seni, kuni need aknad ei mädane kuskilt ega logise, ei ole mingit mõtet neid renoveerida/vahetada. Mu emakodul on samasugused kremoonidega aknad (eelmisest eesti ajast) ning pole mõtteski neid niipea vahetada. Aknakiti oleme küll vahetanud liistude + silikooni vastu, sest kitt muutub aja ja ilmastiku mõjul pudedaks ja lahkub oma kohalt. Ja sealt hakkab siis sisse puhuma.

  Ma olen üle 10 aasta majandanud üle 100 aastase maja kallal. Põhimõtte on ikka, et ära torgi lihtsalt niisama põhimõttel, et "teeks ilusamaks, teeks remonti". Kui ikka niiskus asjale ligi ei pääse, mädanikke pole, siis pole ka mõtet remontida.

 7. Minu Tartu korter oli ehitatud 1951 ja olid sellised aknad. Igal majal plaan ja seal on kirjas maja ehitamine ja kapitaalremondid. Kui kûlmad talved kestavad ja nii pidi olema-siis on mötekas, et akendel on kahekordsed raamid. Nende vahel olev öhk hoiab sooja. Soomes ongi sellised kahe raamiga ja öhuvahega. Siin on ju topeltuksedki.

 8. […] me pole veel kindlad, kas me renoveerime Aga uusi ka praegu ei pane. Kirjatsura siin soovitas, et kui otsest häda pole, ei tasu torkida, ainult aknakiti võiks silikooni ja liistu […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.