Feb 152012
 

Eelmisel aastal jäid eluasemelaenu intressid deklareerimata, sest sain sellest võimalusest teadlikuks alles viimasel minutil, paberimajandus oleks aega võtnud ja ei tahtnud selle järel oodata – summa oleks olnud väike, näpud olid aga hirmus põhjas ja raha kiirelt vaja.

Nüüd uurisin järele, mis dokumendid vaja maksuametile esitada on. Öeldi, et laenuleping, ostu-müügi leping ja intressitõend, mida saab saata netipangast. Ma ei tea, miks ma oleks pidanud neid lepinguid kuskile saatma hakkama, kui oli võimalus ise maksuametisse viia, et nad seal kohe koopiad teeks – see ju palju kiirem ja mugavam, linnainimesele vähemalt. Isegi mina ega Abikaasa ei pidanud isiklikult viima, võis ükskõik kes, palusin ema, kes rohkem linnas liigub. Ja deklarit täitma minnes näitas kenasti sama kuupäeva seisu, kui ema seal käis, et esitatud on laenuleping ja/või ostu-müügi leping. Ma ei tea, kas koopiad tehti ainult ühest või mõlemast, no igatahes midagi neil olemas on ja rohkem ei peaks loodetavasti midagi vaja minema.

Netipangast saatsin intressiandmed ära millalgi peale 8. kuupäeva. Eile õhtul läksin siis deklarit täitma.

Esiteks ei lasknud ta kohe Abikaasal ühisdeklaratsiooni avaldust teha – mina tegin ära, tema pidi ka tegema, et ma saaks edasi täita. Hämati midagi andmete töötlemisest, nii et praegu ei salvestu. Nojah, hiljem õnnestus, sellega sai korda.

Siis ei näidanud eluasemelaenu intresse. Googeldasin, uurisin, proovisin deklari täitmist uuesti alustada, nagu soovitati, ikka ei miskit. Ootasin tänaseni, proovisin uuesti, ikka ei miskit.

Helistasin panga infotelefonile, kust öeldi, et andmeid sai saata 8-10. kuupäeval, sealt edasi neid vahepeal vaadata ei saanud ja kui ma siis saatsin, siis ilmselt ei jõudnudki need kohale ja ma pean kõik käsitsi täitma.

Heakene küll, läksin siis käsitsi täitma. Kuna küsimustik oli ainult ühe inimese jaoks, sain panna omanikuna kirja vaid enda. Mõtlesin küll, kas ma pean kuskil Abikaasat ka mainima või mitte, aga kuna ei saanud, siis mõtlesin, et suva, kuna nagunii on ühisdeklar ja mina saan meie mõlema tagastuse enda kontole. Küsimusi tekitas ka veateade, et mingid read on täitmata, sest tõepoolest, kohas, kus küsiti välisriigis asuva krediidi- või finantseerimisasutuse aadressi, ma eeldasin, et kuna võtsin laenu Swedi Eesti kontorist, ei pea seda täitma. No tühjaks jääda ei lastud, valisin siis riigiks Eesti, panin nende Tallinna aadressi ja sain kinnitatud.

Siis tuli aga märge süsteemi ülekoormus ja edasi ma kuidagi sisse logitud ei saanud.

Olin üritanud enne ka infotelefonile helistada. Kõigepealt lasti muusikat ja kästi oodata. Lõpuks öeldi, et sry, suur koormus ja ikka on kõik hõivatud, lõpetame parem ära, et mitte su aega raisata. Proovisin mõne aja pärast uuesti, siis ei lastud enam isegi muusikat vaid öeldi kohe, et pole mõtet mu aega raisata :D

Aga mõne aja pärast uuesti proovides sain kohe liinile. Hästi tore ja sümpaatne naine oli, kellega rääkisin. Tema ütles esimese asjana, et TEMA näeb mu pangast saadetud andmeid. Ja et mul on peal pooletunnise sisselogimise blokk, sest ma ei loginud korralikult välja. Jajaa, kui see ülekoormuse veateade tuli, siis ma ei klikanud tõesti välju nupul, lihtsalt panin ristist kinni. Ja edaspidi muudkui viskas veateateid, aga muidugi jumala eest mitte selliseid, millest oleks ARU saanud, mis viga on, seda pidi tädi ütlema :P

Nojah, igatahes ütles tädi, et panga andmed on kohale jõudnud, et ma peaks uuesti sisse logides tutvuma EMTA andmetega oma kulude-tulude kohta, seal lõpus need on ja siis uuesti deklarit alustama. Vaatas mu ise sisestatud andmed ka üle, ütles, et klapivad panga omadega, et kõik õige, aga et panga saadetud oleks ikka paremad.

No kena kõik, ainult et kui ma pool tundi hiljem sisse logisin ja uuesti oma andmetega tutvusin, siis noid panga poolt saadetud intresside andmeid ikka polnud :D Uuesti helistada ei saanud, jälle suure koormuse jutt, seega lihtsalt jätkasin pooleliolevat deklarit, kus ma olin juba andmed ise ära sisestanud, tädike oli need ju heaks kiitnud. No ta vähemalt ARVAS, et need andmed topelt minna ei tohiks, et panga omad kuskil ja siis minu enda sisestatud ka.

No kuna mina panga andmeid ei näinud, siis deklar sai ainult minu andmetega esitatud, järelikult peaks kõik okei olema. Maamaksu maha võtmise linnukese panin seekord kah, sest nagu tarkpead mulle eelmisel aastal soovitasid – kui esmakordsel intresside maha arvamisel läheb kontrolli tõttu nii kaua aega, et raha võib alles juunis tagasi saada, siis maamaksu linnukesega saab juba aprillis, kuna maamaksu tähtaeg on 31. märts ja selleks ajaks peavad nad kõik andmed üle vaatama. No näis siis… Aprillis raha saada on igal juhul parem kui juunis. Muidugi on alati võimalus, et enam ei molutata nende lepingu andmete kontrollimisega nii pikalt ja ilma maamaksu linnukeseta oleks ehk juba veebruari lõpus või märtsis saanud… Aga no hea küll, suurt vahet pole ju :)

Ühesõnaga. Ma nüüd siiani ei tea, kas tõesti ongi nii, et kui ma saadan pangast intressitõendi andmed sel ajal, kui EMTA keskkonnas ise oma andmetega tutvuda ei saa, siis need ei jõua kohale. Infotelefoni tädi jutust sain nagu aru, et see olevat jama. Ma muidugi täpselt ei mäleta, MIS kuupäeval ma need andmed saatsin, äkki oli ikka vahemikus 8-10, mil keskkond nagunii ka avatud oli? Miks neid minul ei näidanud, kui tädi nägi, seda ei tea ma siiani.

No esitatud sai. Loodame, et kõik on õigesti. Järgmisel aastal ehk näen ka mina pangast saadetud andmeid ja muu on siis juba nagunii automaatne.

Aga mis värk selle maamaksuga on? Mäletan varasemast juttu, et see kaob üldse ära, aga nüüd saan aru, et see vist ainult Tallinnas ja ülejäänud Eesti lakkugu panni? Einoh, ega see maamaks ei tapa muidugi, lihtsalt huvitav, et mul on teisiti meeles.

Ja tulumaksutagastust on nii palju, et jälle üks kuu lisaaega juures, juhuks kui ma EI peaks nüüd kohe tööle saama. Ühesõnaga tegelikult vist elaksime oma rahadega kokkuhoidlikult nii kaua ära, et ma peaks minema tööle hiljemalt mais. Ma muidugi loodan, et saan ikka varem ja otsin aktiivselt jne, praegu on paar rauda tules ka. Lihtsalt… Hea teada, et KUI kohe ei saa, siis paar kuud on veel otsimise aega, mille jooksul me oma säästudest ja Abikaasa palgast ära elame.

  9 Responses to “Selle aasta muljed tulu deklareerimisel”

 1. Ma just uurisin seda maamaksu asja. On nii, et järgmise aasta 1.03 hakkab kehtima uus maamaksuseadus, mis vabastab kogu kodualuse maa. Terves Eestis. Sel aastal sai Tallinnas vaid avalduse alusel, Pärnus nt pensiokad jne. Aga järgmisest on kõigil vabastus.

 2. Just tahtsin sama kirjutada :)
  2012.a said vabastuse tallinlased, kes avalduse esitasid ja järgmisel aastal saavad vabastuse juba automaatselt kõik Eesti elanikud.

 3. miks neid dokumente on vaja EMTAle esitada? kas Swed neid ise ei saada? Me täitsime eile ühisdeklaratsiooni ja mingeid lisadokustaate polnud vaja…kodulaen muidu Nordeast.

 4. jah, helistasin ja uurisin, öeldi, et ilmselt mingi hetk siis peab need sinna ikka esitama :) aitäh, et sellest kirjutasid, me ilmselt olekski seda raha ootama jäänud ja mõelnud, et mis värk :)

 5. ma saatsin oma intressitõendi ära 12.02 ja eile õhtul sain täiesti probleemivabalt umbes viie minutiga deklaratsiooni tehtud.

  Rakeela, sul soovitan ise paberid ära viia, ega maksuamet ei ütlegi, et nad ilma dokumente nägemata sulle raha ei anna. Ja pank kohe kindlasti ei saada ise ühtegi lepingut kellelgi kolmandale.

  Ma olin esimesel laenuaastal nii kannatlik, aga umbes maikuus hakkasin siis uurima, et miks küll mulle rahad kohale ei jõua, siis alles öeldi, et tooge või faksige lepingud, see oli küll aastal 2001, aga ei usu, et midagi muutunud on.

 6. aga mina olen sel aastal laisk :D ei ole ühtegi maksuasja veel vaadanud.. pole lihtsalt seda vaba aega, et sellega tegeleda ja kuna eelmine aasta oli paras ajude krussi keeramine, siis vajan selleks rahu ja vaikust :D

 7. Me taotleme tulumaksutagastust intressidelt esmakordselt ja selleks peab kõigepealt maksuametile laenulepingu viima, niisama lambist nad midagi tagasi ei anna. Intressitõendi saab edaspidi juba jah netipangast saata, siis pole enam midagi lisaks vaja.

 8. No me esitasime ka esimene aasta kukupaidena kohe deklariga lepingud ära, pärast pidime juunis haldurile veelkord esitama. Ei andnud mingit ajalist võitu kahjuks. Vbl Pärnu maksuamet on teistsugune.

 9. Sellepärast oligi maamaksu linnukest vaja – kui nad ka ise ei viitsi, siis pole võimalust juunini venitada, märtsi lõpuks on sotid kindlalt selged :P

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.