Sep 212012
 

Ma ausõna üritasin täna varem magama minna. Filmi vaadates pidin vahepeal peaaegu magama jääma, kui see kella üheteistkümne paiku läbi sai, siis pesin hambad ära ja läksin voodisse. Tükk aega vahtisin, lõpuks mõtlesin, et loen parem raamatut, kuni uni jälle tuleb.

Pool “Väikest printsessi” oli lugeda, kui see läbi sai, siis lugesin “Väike lord Fauntleroy” ka veel otsa :D

Kaks filmi vaatasin ka paar päeva tagasi ära – The Secret Garden ja A Little Princess (kommentaarides soovitati 1939. aasta versiooni ja vaatasin seda natuke, aga ei istunud hästi, 1995. aasta variant meeldis rohkem). Üllataval kombel meeldis Väike printsess isegi rohkem, enne vaatamist eeldasin ju vastupidist. Mõlemad olid omamoodi mõnusad, küll aga häiris mõlema filmi puhul see liigne kohustuslik draama, millega filme huvitavamaks tehakse – liiga ilmselt välja joonistatud pahad tegelaskujud, dramaatilised sündmused ja nii edasi.

Salaaia filmis näiteks oli majapidajanna proua Medlock nii vastikuks mutiks tehtud, raamatus oli ta lihtsalt pigem ükskõikne kuju. Ja see, kuidas väidetavalt palavikus Colinit jääd täis vanni topiti, teda hüsteeriahoos voodi külge siduda taheti ja tema jalgu mingi kummalise masinaga “raviti” – kõik täiesti idiootsed ülepingutatud asjad, milliseid raamatus polnud.

Väikese printsessi filmis häirisid kõige enam lollakad tembud – no näiteks see, kui miss Minchinile tuhka pähe kallati. Ja see, kui ta avastas Sara ilusa toa, süüdistas teda varguses ning kutsus politsei, ehkki raamatus ta seda tuba üldse ei näinudki… Jälle mõttetu draama. No ja muidugi see idiootne lõpp, kus miss Minchin ise korstnaid puhastama pidi.

No ma saan aru küll, et filme tehaksegi nii. Ja tõesti, mõlemad olid filmina täitsa vaadatavad. Aga raamatud on ikka tuhat korda paremad. Seal pole taolisi ülepingutatud idiootsusi, on ainult imeilusad ja südamlikud muinasjutud, mis panevad südame helisema iga kord, kui neid loen.

Huvitav, mis vanuses lastele sellised raamatud sobida võiks… Kangesti tahaks juba Plikat oma lemmikmuinasjuttudega tutvustada, aga praegu on ta selleks kohe kindlasti veel liiga noor.

  One Response to “Imeilus muinasjutt”

  1. “väike printsess” multikas on ka ülinummi, ma näitasin seda vist 4-sele lapse (ja endale) :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.