Rahvasport ja tervis?

Mulle meeldivad suured jooksud, need on ägedad üritused. Mitte et ma oleks kunagi ise ühestki osa võtnud, aga ehk tulevikus 🙂

Lapsed on osalenud nii mõnelgi lastejooksul, täna käis Poiss kahe staadioni jooksul.

Magus üllatus igale võistlejale oli pakk Kalevi kirsi-jogurti maitselisi Draakoni komme ja Vichy Fresh apelsini-mango maitseline jook vitamiinidega.

Kalev kirjutab oma kodulehel:

Draakoni kommipere üks nooremaid liikmeid kirsi-jogurtimaitseline Draakoni nätsukomm on mahedalt koorese ja kirsise maitsega. Draakoni nätsukommid ei sisalda säilitusaineid ega ohtlikke toiduvärve (nn. asovärvid).

Kommide koostis: Suhkur, glükoosisiirup, taimne rasv (palmiõli), happesuse regulaator (sidrunhape), emulgaator (letsitiin), želeeriv aine E407, lõhna- ja maitseaine.

Saku kirjutab oma kodulehel:

Vichy Fresh on lauavesi, mida on maitsestatud looduslike lõhna- ja maitseainetega. Joogi põhiosaks oleva vee puhastamisel on viimane lihv antud hõbeda abil. Alles siis, kui vesi on seeläbi muudetud erakordselt selgeks ja puhtaks, on lisatud maitsvad looduslikud lõhna- ja maitseained. Nii on sündinud maailmas aina enam populaarust võitev uut tüüpi janukustutaja near water.

Mullita near water on sama maitsev kui mahl või limonaad ning sama tervislik ja värskendav kui vesi. Near water on sobilik inimesele, kes soovib vähema magususega tooteid kui limonaadid, kuid samas maitsekamaid kui lihtsalt mineraal- ja lauaveed.

Joogi koostis: vesi, glükoosi-fruktoosisiirup, sidrunhape, looduslikud lõhna- ja maitseained, säilitusained E202 ja E211, vitamiinide segu

Masendus tuleb peale. Minu jaoks on Draakon Kalevi kommidest kõige hullem kräpp üldse. Ükskõik mis teine komm oleks parem. Seal pole MITTE ÜHTKI koostisosa, mis MIDAGIGI head annaks.

Joogi suhtes on veel suurem masendus. Glükoosi-fruktoosisiirupit sisaldav vesi on järsku KASULIK? SAMA TERVISLIK KUI PUHAS VESI? No lubage naerda. Õigemini noh, nutta.

Ja sellist jama pakutakse meie lastele maast-madalast. Spordiüritusel, mis peaks ju ometigi reklaamima tervislikke eluviise…

Eks ta olegi paratamatus, et suurfirmad sponsoreerivad. Oma kräpiga. Väike mahetootja ei tule ju kogu sellele armeele oma kasulikke marjakrõpse jagama.

Ja tavaline puhas vesi, mis tõepoolest oleks tervislik ja kustutaks janu, ei ole ju põnev ega värviline.

Nende konkreetsete toodete puhul ma näiteks tõesti ei saa aru, milline lapsevanem pärast selle koostisosade listi läbi lugemist ostaks neid vabatahtlikult oma lapsele… Või endale. Kulutaks vabatahtlikult sellele oma raha. Ma lihtsalt ei saa aru. Aga noh… Minu jaoks on muidugi 90% toidu nime all müüdavast enam kui kaheldava väärtusega.

Kurb.

7 thoughts on “Rahvasport ja tervis?”

 1. jah. ma ise mõtlen IGA KORD sama. et tillujooksul allakahestele pistetakse finišis kätte mingi jõle mullijook. no krt, andke kõrremahl siis. või tõesti, vett.
  aga noh, ükskord jagati laste duatloni lõpus proteiinibatoone ka… päriselt. ju olid üle jäänud mõnel sponsoril…

 2. Ma vist ei ole sellest ise kirjutanud, aga see jooksuvõistluste finishis antav suhkruvee pudel on tõesti ikka nagu…. WTF, päriselt. Kuna ma ise ei ole harjunud jooma mitte mingeid magusaid asju (ma ei joo isegi mahla eriti), siis peale vähemalt tunniajast tugevat füüsilist pingutust (reeglina) päikesepaistelistes tingimustes on mingi magus kleepekas nüüd küll kõige viimane asi, mida ma saada tahaks. Kusjuures sellel aastal läks mul veel isegi hästi, sest nii Kahe Silla Jooksul kui SEB Tallinna Maratonil ei antud enam seda Fresh jooki (nagu eelmisel aastal), vaid mingit Vitamin Sporti, mis nii jube kleepekas ei ole. Aga no vett oleks ikkagi tahtnud 😀

  Okei, ma saan aru – pärast võistlust kulub väike süsivesikulaks ära. Teisalt on enamus jooksjaid juba ise selle eest hoolt kandnud, lisaks on toitlustamine ju ka niikuinii reeglina korraldajate poolt olemas. Jah, sponsor on võistluse korraldajale väga oluline, sest ilma rahata ei tee sa mitte midagi. Aga Saku ju toodab ka Värska vett, mis niikuinii iga jooksja igapäevarutiinis sees on (no okei, võibolla mitte Värska, aga mingi soolane mineraalvesi ikka), miks seda siis finishis jagada ei võiks?

  1. Vot just, on ju olemas ka tavaline vesi! Annaks siis vähemalt validagi…

   Kalev võiks jagada ka Draakoni asemel näiteks rosinaid šokolaadis, oleks natukenegi parem variant 😛 Aga noh, sellest võib ainult unistada. Odavam on ju suhkrust, glükoosisiirupist ja lisaainetest käkk kokku keerata, sellele värviline paber ümber panna ja korraldada Draakoni-nimelisi lastejookse.

  1. Suht kahe otsaga asi jah. Ei tea, mis kampaaniaga ülekaalulisi lapsi aidatakse?

   Mis teemasse puutub, siis vot mina aru ei saa, miks seda kuskil veel tõstatatud pole. Suuremalt, ma mõtlen. Sest tegelikult on see ikka ülijabur.

 3. Pingback: Kõik jooksevad, vol 2 – Tikri Päevaraamat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top